Anansi ondergaat metamorfose
door Sharon Singh
Paramaribo – Na twee schrijftrainingen ‘Anansitori’ te hebben gevolgd, loopt het over van enthousiasme bij de deelnemers. Hoewel ze nog anderhalve maand les moeten volgen, worden de contouren van de verhalen die ze aan het eind van de schrijftraining moeten indienen, steeds duidelijker. Het project ‘Anansiverhalen schrijven’ wordt door schrijfdocent Ruth San A Jong in samenwerking met de Nederlandse ambassade uitgevoerd. De verhalen die hieruit zullen voortkomen zijn aangepast aan de hedendaagse trends.
“Zie jij het nu al voor je, een Anansi die appt of achter de computer zit met misschien een professorsbril op?”, doceert San A Jong. “Of misschien wel een Anansi met rastahaar”, fantaseert Dyon Denswil, een cursist. Hij is junior storysteller bij Paul Middellijn. “Om een verhaal te schrijven over Anansi heb je een biografie nodig om het personage een extraatje te geven. De leeftijd is ook bepalend voor het verhaal, want leeftijd bepaalt namelijk de spraakkunst. “Anansi kennen we als een zwarte spin. “We denken dat het een creool is, maar wi o broko a sani disi. Wat mij betreft mag Anansi best een andere kleur krijgen”, legt een vurige San A Jong uit. Door deze insteek zullen we een reeks nieuwe verhalen krijgen met deze spin als hoofdfiguur.
Elementen die cursisten ook in hun verhaal moeten meenemen zijn: etniciteit, religie, uiterlijke en innerlijke kenmerken, verlangens en frustraties. Bij het schrijven van de Anansiverhalen verwacht de docent verhalen met een positief karakter, maar toch met zijn streken, personage en conflictopbouw. Ondanks dat de cursussen al zijn aangevangen kunnen geïnteresseerden zich alsnog opgeven voor deelname aan deze training voor jongeren tussen 16 en 24 jaar. Schrijvers in spe krijgen bij dit project pro deo twee maanden les en begeleiding.
[uit de Ware Tijd, 24/01/2016]
Waarom etniciteit etc. en niet gewoon verbindende nationale waarden? Jammer dat de Surinaamse overheid ook hier weer een kans laat liggen.