blog | werkgroep caraïbische letteren

Anansi, geef die fakkel door!

Feestelijke viering erkenning van de Afro-Caraïbische Anansi verhalen
Line-up: Wijnand Stomp, Jean Hellwig, Roland Colastica, Jerry ‘Kno’Ledge’ Afriyie, Hilli Arduin, Insayno en Pablo Nahar.

Anansi

Op deze Afro-Caraïbische verhalenmiddag vieren storytellers, woordkunstenaars, en acteurs met verhalen, video en muziek dat de verhalenfiguur Anansi officieel aan de nationale inventaris van immaterieel erfgoed wordt toegevoegd. Wijnand Stomp, Kno’ledge, Roland Colastica, Hilli Arduin en Insayno geven deze middag de Anansi-verhalenfakkel improviserenderwijs aan elkaar door onder begeleiding van jazz-contrabassist Pablo Nahar.

Anansi, geef die fakkel door! is een ode aan de Anansi verteltraditie, aan het behoud van immaterieel cultureel erfgoed, aan grootouders en kinderen en de kracht van het verhaal.

De verhalen van de mythische spin Anansi of Kompa Nanzi zijn populair in Suriname, Curaçao en ver daarbuiten. Driehonderd jaar slavernij, waar ook Nederland zeer actief in was, brachten de verhalen vanuit Afrika naar de Caraïben en Amerika. Inmiddels is Anansi ook in Nederland aangekomen. Storyteller Wijnand Stomp en filmmaker Jean Hellwig vonden het de hoogste tijd om deze mondelinge traditie erkend te krijgen in de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed – het onderstreept de verbondenheid van Nederland met de Afro-Caraïbische cultuur. Het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland heeft de voordracht goedgekeurd en maakt deze officieel met de ondertekening tijdens Anansi, geef die fakkel door!

De verhalen van Anansi zijn vaak grappig en verrassend. Ze vertellen over de goede en slechte eigenschappen van het menselijke karakter en zijn net zo onvoorspelbaar. In Anansi, geef die fakkel door! delen de artiesten hun visie met het publiek op de kracht van het verhaal. Zij vinden het belangrijk dat de verhalen van generatie op generatie worden doorgegeven. Dat verhalen gaandeweg veranderen en zich aanpassen aan de tijdgeest maakt de traditie en de cultuur alleen maar sterker. De reis die Anansi door de geschiedenis heeft gemaakt is daar het levende bewijs van.

Programma 
Zaterdag 8 oktober, OBA Theater, 15.30-17.00 uur

Moderator: Christa Toppenberg

15.30 uur Kompa Nanzi verhalen met jeugdvrienden Roland Colastica & Wijnand Stomp
16.00 uur Officiële ondertekening Anansi op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed met Wijnand Stomp, Jean Hellwig en Ineke Strouken
16.20 uur Anansi, geef die fakkel door! Met Kno’Ledge, Wijnand Stomp en Hilli Arduin onder muzikale live begeleiding jazz-contrabassist Pablo Nahar
16.50 uur Spoken Words improvisatie Insayno
17.00 uur Borrel

Datum: zaterdag 8 oktober van 15.30-17.00

Locatie: OBA Theater van Amsterdam.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter