blog | werkgroep caraïbische letteren

Anansi Festival gezellig druk

door Sharon Singh

PARAMARIBO – De drukte bij het Anansi Festival in CCS merk je zaterdag al op straat. Auto’s staan aan weerszijden van de Henck Arronstraat geparkeerd. CCS is zelden zo druk bezocht; op een gegeven moment is het terrein propvol. Bij de ingang word je verwelkomd door het getrom op de tembe dron, daarna hoor je de seki seki.

 

Foto: Jason Leysner

Enthousiaste kinderen volgen een workshop bij Bongo Charlie. Hij vindt het niet erg dat de verschillende instrumenten kris kras door elkaar worden gespeeld. Op de grond liggen andere muziekinstrumenten van bamboe en andere houtsoorten. Bij het podium aan de achterkant van het terrein hebben zich kinderen verzameld om te genieten van freestyle-dansers Ingway Sabajo en Nadia Sadok. Met hiphop, breakdance en theater laat dit duo zien hoe de dief Anansi werd bekeerd.

Op het podium staat een grote zwarte spin. Verhalen rondom dit mystieke dier hebben generaties geboeid. Gezien de opkomst op deze Srefidensi-dag heeft Anansi niet aan populariteit ingeboet. Er zijn kinderen met een spinnenweb op het gezicht geschminkt, jongeren die druk tekenen en kleuren en heel wat kleine dansers die niet van het podium af willen omdat ze alles van dichtbij willen meemaken. De hele avond wordt er gezongen, gedanst en muziek gemaakt.

Bij dit festival kregen de Anansiverhalen een positieve twist, vertelt regisseur Tanuya Manichand. “We kennen Anansi als een listig dier. Door middel van zang, dans en andere podiumkunst hebben we een eigentijdse Anansi neergezet”, zegt Manichand. Ook hebben verschillende culturen hun interpretatie van de bekende spin laten zien. Zo heeft de inheemse Satrangi-dansgroep dansend een Anansiverhaal uitgebeeld.

[uit de Ware Tijd, 25/11/2017]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter