blog | werkgroep caraïbische letteren

An Afro-Caribbean in the Nazi Era: From Papiaments to German

Dutch Caribbean Book Club organiseert op zondag 10 oktober 2021 een online bijeenkomst met Mary Romney-Schaab over het leven van zijn vader Lionel Romney die het concentratiekamp Mauthausen heeft overleefd.

An Afro-Caribbean in the Nazi Era: From Papiaments to German is het waargebeurde verhaal van Lionel Romneys oorlogservaringen zoals verteld door zijn dochter Mary Romney-Schaab. Lionel Romney was een van de weinige zwarte mensen die gevangen zaten in het nazi concentratiekamp en het heeft overleefd. Hij was een Afro-Caribische (West-Indische) koopvaardij zeeman die gevangen zat in de politiek, de chaos en het dodelijke geweld van de Tweede Wereldoorlog. Als niet-strijder bracht hij vier jaar (1940-1944) door in Italië, en het laatste jaar van de oorlog, 1944-45, in het beruchte concentratiekamp Mauthausen in Oostenrijk. Daar werd hij onmenselijk behandeld en uitgehongerd. Hij was getuige van gruweldaden die hem zo diep traumatiseerden dat hij meer dan vier decennia vrijwel niets vertelde over zijn ervaring. Na meer dan 20 jaar proberen, was Mary er eindelijk in geslaagd hem erover te laten praten tijdens een reeks interviews.

Aanmelden en informatie
Wilt u deelnemen aan deze online bijeenkomst? Meld u dan aan via: dutchcaribbeanbookclub@gmail.com.

In de bijlage leest u meer informatie.

Hopelijk heeft u zich al aangemeld. Anders verwelkomen we u graag op zondag 10 oktober om 17.00 uur (NL) / 11.00 uur (ABC-eilanden).

Lees hier een bespreking van het boek

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter