blog | werkgroep caraïbische letteren

Amsterdamse rapper Bigidagoe (26) doodgeschoten

In Amsterdam is een man doodgeschoten. Het gaat om de 26-jarige rapper Bigidagoe.

Still uit Bigidagoe’s muziekvideo Opp Blazen

De schietpartij was vanochtend rond 05.30 uur op een bedrijventerrein in Sloterdijk, bevestigt een politiewoordvoerder berichtgeving van Het Parool. Het slachtoffer werd zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht, waar hij overleed.

De politie onderzoekt de toedracht van de schietpartij. Er is nog niemand aangehouden.

Bigidagoe maakte deel uit van de rapformatie Zone6 uit Amsterdam-Zuidoost. Diverse leden daarvan zijn in aanraking gekomen met justitie.

Tegen Bigidagoe zelf, die eigenlijk Danzel Silos heette, liep ook een rechtszaak. In december eiste het Openbaar Ministerie vier jaar cel vanwege betrokkenheid bij het ontvoeren, bedreigen en mishandelen van de rivaliserende rapper Kobus L. In die zaak was nog geen uitspraak gedaan.

In augustus 2020 werd Silos ook neergeschoten, toen in de Rivierenbuurt in Amsterdam.

Kort erna bracht de rapper een nummer uit over de schietpartij.

Bigidagoe - Opp Blazen (prod. Thez)

Bigidagoe – Opp Blazen (prod. Thez)

De familie van Silos laat aan Het Parool weten aangeslagen te zijn door zijn dood, en het onderzoek door de politie af te wachten.

Drillrap

Bigidagoe was een zogenoemde drillrapper. Zijn teksten gaan vaak over het gebruik van geweld tegen rivaliserende bendes en het verheerlijken van criminaliteit.

Drillrappers uiten via videoclips en sociale media vaak dreigementen aan het adres van andere drillrapgroepen. Of er een verband is met de dood van Bigidagoe is niet bekend.

Vanwege het geweld in de drillrapwereld kondigde de Amsterdamse burgemeester Halsema aan rappers te verbieden om binnen de hoofdstad opruiende muziekvideo’s op te nemen en te verspreiden.

[van NOS.nl, 25 februari 2024]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter