blog | werkgroep caraïbische letteren

Amsterdam stelt excuses voor slavernij uit

door Tjebbe van Tijen

‘Amsterdam: uitstel excuses slavernij’: dat klinkt bekend in mijn historisch oor… was het niet de lobby van ‘die Grote Barmhartige Stad Amsterdam’ die er in 1863 voor zorgde dat vrijlating van de Surinaamse slaven nog eens 10 jaar uitgesteld werd? (Schande: de Keti Koti Wikipedia pagina vermeldt dat feit niet, wat een dom iets is dat toch!)


Zo is ook een echte duidelijke ‘mea culpa’ voor het effectieve handelen van het Amsterdamse ambtenarencorps in al haar geledingen als hulptroepen voor de nazi’s bij de vernietiging van hen die door hen tot Jood bestempeld waren… nog steeds UITGESTELD. Er loopt onderzoek… wat een gotspe… nette christelijke dames hadden in 1860 al een Damescomité voor de afschaffing van de slavernij in Amsterdam… maar handelsbelangen en vooral plantagebezitters wilden eerst genoeg compensatiegeld voor het verlies van hun slavenarbeiders… (de slaven zelf…ach die werden NIET gecompenseerd)…


Heeft niet Dienke Hondius samen met haar studenten nog een recent onderzoek gedaan, gepresenteerd in het jaar 2013, over waar op die mooie grachtengordel dan wel de slaven- en plantage-eigenaren woonden? Was enkel al dat onderzoek bovenop de talloze andere geschriften niet genoeg? Is het niet zo dat enkel al Anton de Koms boek daterend van 1934 Wij slaven van Suriname (**) voldoende aanleiding vormde voor welgemeende excuses van een toen sociaal-democratisch stadsbestuur (nooit gebeurd).

Sail Amsterdam 2010. Foto © Michiel van Kempen


Was het niet recentelijk het huidige Amsterdamse Stadsbestuur dat volle medewerking gaf aan Sail Amsterdam 2015 met als officieel motto “From the Golden Age to a Golden Future” waar een half miljoen bezoekers zich konden vergapen aan prachtige ‘tall ships’ die verwezen naar een nooit bestaand verleden… Ik heb er in grote woede destijds nog een serie van informatiepamfletten tegen gemaakt… Het Rijksmuseum bestond het om leuke televisiefilmpjes te maken (samen met de ING bank) van leuke Zeehelden (de staatspiraten en slavenschipkapiteins van weleer). Zelfs het gemeentelijk Amsterdam Museum deed er niets aan, wel plaatse een van de conservatoren – zo’n lieve dame echt ik meen het – een bericht over een paar van mijn pamfletten… (***)

Gruwel, die Huichel-Hollandersmentaliteit… wordt het ‘uitstel van excuses’ of ‘uitstel van executie’ voor de stad Amsterdam?

ref: https://www.parool.nl/amsterdam/definitief-uitstel-excuses-slavernij-vanwege-coronacrisis~bfe3022e/

(*) https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/afschaffing-slavernij-was-vooral-een-feest-voor-eigenaren~b2e10492/

(**) https://www.dbnl.org/tekst/kom_001wijs01_01/index.php

(***) https://hart.amsterdam/nl/page/50800/sail-amsterdam

“Celebrate Amsterdam’s maritime past at SAIL 2015” was the front page header of DutchNews.nl on August 2015. Dit om nog eens goed duidelijk te maken dat dit evenement voor het klootjesvolk zonder een eigen boot doelbewust zichzelf presenteerde als zijnde “maritieme geschiedenis” met weglating van de slavenhandel dan… waarbij de stad Amsterdam – nu nog aan het kauwen op de botten van haar eigen verleden – zelf de grootste aanzwengelaar van dit gebeuren was, inhoudelijk zowel als materieel. Nu anno 2020 zijn ze er dus nog niet klaar mee hoe ze dat ‘historisch overstag gaan’ nu publicitair kunnen brengen zonder zichzelf ‘te kakke te zetten’ (om het op zijn Amsterdams te zeggen).
https://www.dutchnews.nl/features/2015/08/celebrate-amsterdams-maritime-past-at-sail-2015/

“Te kakke zetten”. Sail Amsterdam 2010. Foto © Michiel van Kempen

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter