blog | werkgroep caraïbische letteren

Amo Amas: Antilliaanse filmpremière

Amo Amas is het korte romantische drama met hoofdrolspelers Linar Ogenia (De laatste Dichters, Tweezaamheid en Untrue) en Isabel Bérénos (So You Think You Can Dance). Het project over een onmogelijke liefde tussen twee Nederlands-Antilliaanse studenten is om meerdere redenen bijzonder en vernieuwend te noemen. Zo zijn de jonge makers afkomstig uit diverse culturele achtergronden en kunstdisciplines: theatermakers en -acteurs, dansers, beginnende filmmakers, filmstudenten van verschillende opleidingen en klassieke muzikanten van over de hele wereld. De speciaal voor deze film gecomponeerde muziek is van Anton Valle.

Cast

Hoofdrolspeler Linar Ogenia is naast acteur ook performer en theatermaker. Zo staat hij vanaf 7 oktober in het MC Theater met zijn nieuwe voorstelling Untrue. In 2007 is hij afgestudeerd aan de Mimeopleiding van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. In zijn speelstijl zijn invloeden te zien van breakdance, martial arts en de mimetechnieken van Etienne Decroux.

Isabel Bérénos speelde o.a. in de MC voorstellingen BH en Oh! Wat Een Lief Beestje. Nu is Isabel bekend als één van de deelnemers aan het programma So You Think You Can Dance.

De 22-jarige oprichter van Stichting Ideefix en tevens regisseur van de film, Daniel Krikke, is zelf nog filmstudent en wil met Ideefix jonge filmmakers in staat stellen om films te maken over maatschappelijke onderwerpen die soms moeilijk bespreekbaar zijn. Krikke zegt: “Het is fantastisch dat we deze film hebben kunnen maken zonder de gebruikelijke filmsubsidies en met zo’n diverse en enthousiaste groep mensen. Amo, Amas biedt hiermee een frisse wind en het is een universeel herkenbaar verhaal geworden. Het maakt niet uit waar je vandaan komt, het gaat om de liefde.” Daarnaast vindt hij het belangrijk om in tijden van bezuinigingen films te kunnen maken zonder financiële bijdrages van de grote fondsen zoals het Filmfonds of het Mediafonds: “Aanstormend talent moet ook zonder de subsidies mooie dingen kunnen maken. Juist doordat we controversiële en maatschappelijke onderwerpen aansnijden in onze films, kunnen we gemakkelijker andere manieren van financiering bewerkstelligen, zonder de fondsen aan te schrijven waar iedereen al heen gaat.”

De film gaat in première op zaterdag 27 oktober:

Plaats: MC Theater, terrein Westergasfabriek, Amsterdam
Theaterzaal, € 7,50- /  € 6,- Bestel hier

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter