blog | werkgroep caraïbische letteren

American Corner nu op begane grond CCS

De American Corner in het Cultureel Centrum Suriname (CCS) is van de eerste verdieping verhuisd naar de begane vloer. Voorafgaand aan de heropening van de educatieruimte op donderdag, gingen CCS- stichtingsvoorzitter Nadia Becker en VS-ambassadeur Edwin Nolan een hernieuwd Memorandum of Understanding voor samenwerking aan.

CCS-stichtingsvoorzitter Nadia Becker en VS-ambassadeur Edwin Nolan bekijken de nieuwe ruimte van de American Corner in het CCS. (Foto: Ranu Abhelakh)

 

Na de lint-knipceremonie van American Corner – letterlijk in een hoek van de CCS-bibliotheek – kreeg Nolan een rondleiding. Een toename en steeds terugkerende bezoekers zijn een teken voor de Amerikaanse ambassade dat de American Corner beantwoordt in het doel waar die voor is opgezet, geeft hij aan. “De respons die wij vanuit de samenleving krijgen geeft dit ook aan. Het is een pluspunt.”

Marcella Augustuszoon, hoofd van de CCS-bibliotheek, deelde mee dat iets meer dan 500 personen de American Corner in 2017 bezochten. Het publiek is zeer gevarieerd: studenten met een schoolopdracht, personen die informatie willen over studiemogelijkheden in de VS tot ondernemers die alles willen weten over zakendoen in de VS, geeft zij aan. Ook personen die online-studies volgen, lopen er graag binnen. Personen met kleintjes kunnen rustig aan de slag, terwijl hun kroost zich kan vermaken met verschillende kinderspelletjes.

Bruggen slaan
Het opzetten van een American Corner in verschillende landen is onderdeel van het programma van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Naast de mediatheekopties houdt de ambassade tal van educatieve en culturele programma’s. “Door middel van deze verschillende programma’s en evenementen, slaat de American Corner bruggen tussen de bevolking van Suriname en die van de Verenigde Staten,” zegt ambassadeur Nolan. Dit leidt tot meer en beter begrip, samenwerking en partnerschap. De American Corner illustreert hun toewijding aan een kernprincipe van de democratie: het recht van burgers op vrije toegang tot informatie, zegt de ambassadeur.

Volgens de diplomaat verschilt de American Corner in naam van een Cultureel Centrum dat andere diplomatieke missies in Suriname hebben. De activiteiten zijn min of meer hetzelfde. De Amerikaanse culturele activiteiten worden vanuit de ambassade gecoördineerd, vertelt Patrick Geraghty, Public Affairs Officer. Sommige zijn in samenwerking met de American Corner.

Filmfestival
Van elke activiteit houdt de ambassade de bezoekersstatistieken bij en weet zo welke lezingen en onderwerpen bijvoorbeeld erg in trek zijn onder de Surinamers. Een van de goed bezochte activiteiten is de maandelijkse filmavond en die wordt sinds kort gehouden in TBL Cinemas. Het jaarlijkse filmfestival is dit keer in de districten begonnen. Het schema voor Paramaribo is nog niet helemaal uitgewerkt. Aan het festival is er altijd een educatief deel voor de scholen gekoppeld dat tijdens schooluren wordt gehouden. De ambassade kijkt samen met de onderwijsautoriteiten naar de meest geschikte periode voor de studenten.

Lezing genealogisch onderzoek
De ambassade is voornemens Amerikaans Engels conversatielessen te starten in de American Corner. In juni staat een lezing van een Amerikaanse bursaal die zich voornamelijk bezighoudt met genealogisch onderzoek naar Afrikaanse afstammeling op de agenda. Zij draagt kennis over onderzoek tot aan welk dorp van afkomst uit welk gebiedsdeel van Afrika, geeft Geraghty aan. Hij weet dat Surinamers hier graag meer over willen weten.

De American Corner werd in 2005 in het CCS opgezet. Naast een reeks aan Engelstalige boeken, naslagwerken en audioboeken, staan er ook computers met internettoegang en een printer. Voor Becker zal de verhuizing van de American Corner naar de begane grond, zeker leiden tot meer bezoekers. “Het is beter en makkelijker toegankelijk.” Dagelijks krijgt de bibliotheek tientallen personen over de vloer en even binnenstappen in de American Corner zal nu nog makkelijker gaan.

In het CCS-gebouw zitten ook de Chinese Corner en de Franse taal- en cultuurorganisatie Alliance Française Suriname.

[van Starnieuws, 16 maart 2018]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter