blog | werkgroep caraïbische letteren

Ambassadeur: Chinese Surinamers blijven brug naar China

Bij het monument van de Chinese Immigratie zijn zondag kransen gelegd. “De Chinese Surinamers zijn nogal uniek,” merkt ambassadeur Liu Quan op. “Ze leveren een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van het land, maar zijn ook helemaal geïntegreerd. Vandaag de dag zijn er nog steeds gemengde huwelijken. Maar ze blijven de brug naar China. Dit is één van de redenen waarom de relatie tussen Suriname en China zo goed is.”

Ter herdenking aan 166 jaar Chinese Immigratie zijn kransen gelegd bij het monument op het Vriendschapsplein. (Foto © René Gompers)

door René Gompers

Elke persoon die een krans legt bij het monument op het Vriendschapsplein, maakt een buiging. Op het gedenkteken prijken de namen van de eerste 18 Chinese contractanten die 166 jaar geleden in Suriname zijn aangekomen, 10 jaren voor de afschaffing van de slavernij. Van de 23 die vertrokken zijn hebben vijf het niet gehaald, vertelt Jeffrey Lau. Hij is secretaris van de Suriname Chinese United Association (SCUA), het overkoepelend orgaan van al de Chinese verenigingen in het land.

“Een paar zijn na hun contractperiode teruggegaan,” vervolgt Lau. “Uit hen die zijn gebleven, zijn de ‘roots’ van de Chinezen in Suriname ontstaan. Het is voor ons allemaal, niet alleen de Chinese gemeenschap, een heel belangrijke dag om te herdenken. Het is onderdeel van ons multicultureel, multi-etnisch zijn.” Ambassadeur Liu is onder de indruk van hoe de Chinees zich in Suriname heeft ontwikkeld. De groep is onderdeel van een multi-etnische samenleving die als voorbeeld kan dienen voor de rest van de wereld. “Het niveau van waarop Suriname is gemengd is heel erg hoog,” merkt de ambassadeur op. “Het is heel uniek voor Chinezen om zo geïntegreerd te zijn.”

Minister Stephan Tsang van Handel, industrie en Toerisme heeft de eerste krans gelegd. “Na zeven generaties zijn er zelf groepen die geen Chinees meer spreken,” merkt hij op. “Ze kennen soms de andere culturen veel beter dan de Chinese.” Hij en de ambassadeur zijn “bijzonder blij” met het project ‘The Chinese in Me’ dat twee maanden geleden in Coronie is gelanceerd. Het moet een fototentoonstelling worden van gemengde Chinese koppels of voorwerpen die de band tussen China en Suriname symboliseren. Het beste verhaal achter de foto wordt beloond met een reis naar China; naar de plek waar de voorouders vandaan komen.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter