blog | werkgroep caraïbische letteren

Amazone-leider Raoni Metuktire getipt voor Nobelprijs

Een groep Braziliaanse antropologen en milieuactivisten heeft Chief Raoni Metuktire van de Kayapó-stam als kandidaat gesteld voor de Nobelprijs voor de Vrede in 2020 voor een leven lang werken aan de bescherming van het Amazone regenwoud.

Raoni, een onmiskenbaar Amazone-icoon met zijn grote lipplaat, gele ara-veren hoofdtooi en oorringen, werd internationaal bekend als een milieu-campagnevoerder in de jaren 1980 met muzikant Sting aan zijn zijde. Op 89-jarige leeftijd ging Raoni dit jaar weer op weg om hulp te zoeken om een toename van de bosbranden te stoppen, die hij wijt aan de plannen van de president Jair Bolsonaro om de Amazone economisch te ontwikkelen en de inheemse bevolking te assimileren.

Michiel van Kempen

De Darcy Ribeiro Foundation, genoemd naar één van de eerste antropologen van Brazilië, heeft deze week aangekondigd dat het de naam Raoni formeel had voorgesteld aan het Noorse Nobelcomité, dat beslist wie de jaarlijkse prijs wint. De stichting heeft ook de Franse president Emmanuel Macron geschreven om te pleiten voor zijn goedkeuring van de nominatie. Raoni kwam dit jaar twee keer samen met Macron, die kritiek op de milieupraktijken van Brazilië leidde op de recente top van de Groep van zeven rijke landen in Biarritz.

Een woordvoerder van de stichting, Toni Lotar, zei zaterdag dat de nominatie aanvankelijk door de commissie was aanvaard, maar de stichting moet het volledige nominatieproces nog voltooien. “Chief Raoni is een levend symbool van de strijd om de natuur en de rechten van inheemse mensen in de Amazone te beschermen,” vertelde Lotar aan persbureau Reuters.”Hij wordt wereldwijd gerespecteerd voor een leven gewijd aan het voortbestaan van onze planeet dat zo bedreigd wordt door klimaatverandering,” zei Lotar.

De Braziliaanse regering heeft ontkend dat het aanmoedigt tot recente branden die naar verluidt zijn aangestoken door boeren die de agrarische grens in de Amazone willen verlengen en de piek in het droge seizoen ervoor de schuld geven. Bolsonaro stuurde het leger om te helpen de branden te blussen die een wereldwijd protest veroorzaakte vanwege bezorgdheid over ontbossing die het regenwoud verwoestte, dat wordt beschouwd als een bolwerk tegen klimaatverandering.

Noorwegen, tot voor kort de belangrijkste donor van een fonds om de ontbossing in de Amazone te beteugelen, deed in augustus een beroep op Noorse bedrijven die actief zijn in Brazilië om ervoor te zorgen dat ze niet bijdragen aan de vernietiging van de Amazone.

[van Starnieuws, 15 september 2019]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter