blog | werkgroep caraïbische letteren

Alwin Toppenberg opent lustrumviering Werkgroep Caraïbische Letteren

De Arubaanse pianist Alwin Toppenberg zal op vrijdag 6 december a.s. de viering van het eerste lustrum van de Caraïbische Letterendag – gewijd aan poëzie & muziek – openen.

Alwin Genardo Toppenberg werd op 19 januari 1940 geboren in Aruba. Hij was het vijfde kind in een gezin van 8 jongens en 2 meisjes. Alwin toonde al op jonge leeftijd een groot talent voor muziek en sport. Vanaf zijn negende jaar speelde Alwin piano en bleek hij zowel een goede honkbalwerper als een basket- en volleyballer te zijn.

Na afronding van de 3e HBS vertrok Alwin in 1957 op 17-jarige leeftijd naar Nederland om in Rotterdam de HBS-B af te maken. Tussentijds werkte hij in het ziekenhuis waar al gauw zijn liefde ontstond voor het laboratoriumonderzoek. Alwin koos uiteindelijk vastberaden voor de analistenopleiding.

Als werkstudent behaalde Alwin achtereenvolgens de akte MO-A Natuur- en Scheikunde en de akte MO-B Scheikunde. In 1974 heeft hij met goed gevolg het Doctoraalexamen Scheikunde afgelegd aan de Universiteit Leiden met als hoofdvak: Organische Chemie, bijvak: Anorganische Chemie en derde richting Theoretische Organische Chemie.

In het schooljaar 1968-1969 is Alwin begonnen met het lesgeven. Aanvankelijk aan het Voortgezet Onderwijs en later aan het HBO en het MBO. In 1975 vertrok Alwin naar Aruba waar hij in het schooljaar 1975-1976 aan het Colegio Arubano les gaf in de vakken Scheikunde en Natuurkunde. Ook was hij vanaf 1975-1978 verbonden aan de Antilliaanse Lerarenopleiding in Aruba waar hij belast was met het opzetten van de opleiding tot leraar voortgezet onderwijs voor de tweedegraads bevoegdheid voor de vakken Biologie en Scheikunde. Onder zijn leiding werd de Applicatiecursus Scheikunde voor MAVO- en LBO-docenten gegeven waarbij genoemde docenten her- en bijgeschoold werden.

Van 1976-1978 had hij de leiding van de Antilliaanse Lerarenopleiding. Als voorzitter van het bestuur van de Arubaanse Muziekschool en als directeur van de Antilliaanse Lerarenopleiding heeft Alwin ervoor gezorgd dat aan de Antilliaanse Lerarenopleiding – in samenwerking met de docenten van de Arubaanse Muziekschool – de opleiding ter verkrijging van de LO-akte Muziek werd gegeven. In het bijzonder was deze opleiding bestemd voor zittende leerkrachten. Op deze manier kon het muziekonderwijs op de basisscholen worden verbeterd met als gevolg dat meer kinderen lessen zouden volgen aan de Arubaanse Muziekschool.

In 1978 keerde Alwin terug naar Nederland waar hij weer in dienst trad bij het Van Leeuwenhoek Instituut in Delft waar Hoger Laboratorium Onderwijs (HLO) werd gegeven. Deze HBO-opleiding is later overgegaan in de Hogeschool Rotterdam.

In 1980 begon Alwin op verzoek van de heer dr. Jules de Palm als studiementor voor de studenten van het eilandgebied Curaçao, welke taak hij uitvoerde tot 1989. Alwin was als studiementor verbonden aan het Centraal Bureau Toezicht Curaçaose Bursalen (het CBTCB) onder leiding van de heer Jules de Palm. In 1983 was Alwin naast Miro Dabian en Jaime Kelly medeoprichter van het Mentorenteam dat de Arubaanse studenten ging begeleiden. Als studiementor voor het eilandgebied Aruba heeft hij deze taak tot 1 september 2005 vervuld.

Naast het mentorschap heeft Alwin zich ook bezig gehouden op andere maatschappelijke fronten. In de Nederlandse honkbalwereld heeft hij zich een uitstekende derde en tweede honkman getoond bij onder meer de eersteklasser Storks en later de hoofdklasser ADO. Ook op het gebied van organiseren deed Alwin van zich spreken. Hij is de grote motor geweest achter de honkbalwedstrijden Aruba vs Curaçao die jaarlijks werden gespeeld respectievelijk op de  internationale honkbaltoernooien, ‘de Haarlemse Honkbalweek’ en het ‘World Port Tournament’ van Rotterdam. Tot op heden is Alwin ook lid van de Commissie van Beroep Strafzaken van de Nederlandse honkbalbond (KNBSB).

Van 1959 tot en met 1975 heeft Alwin pianoles gehad van de bekende pianopedagoog Dolf Daey Ouwens in Den Haag, een ex-leerling van de beroemde Franse pianist Robert Casadesus.
Ook heeft hij zanglessen gevolgd bij de bekende alt Rijkje Wolleswinkel in Den Haag.

Reeds op 17-jarige leeftijd was hij in 1957 de pianist en de artistieke leider van “Los Ducques Del Caribe” die veel furore maakte vooral onder de jongeren in Aruba.

In Nederland is hij jarenlang actief geweest als artistieke leider van de onder alle Antilliaanse en Arubaanse studenten bekende band “Los Ases Latinos”. Met de groep “Los Ases Latinos o.l.v. Alwin Toppenberg” trad Alwin in verschillende plaatsen in Nederland op.

Ter gelegenheid van het 50-jarige jubileum van de Arubaanse Kunstkring heeft Alwin op 25 augustus 1996 een pianorecital gegeven in het “Cas di Cultura” (Cultureel Centrum Aruba). Tijdens dit recital heeft hij werken van de componisten Paradisi, Debussy, Mozart, Schubert, Liszt , Von Weber en Chopin ten gehore gebracht.

In maart en april 2007 en juni 2008 gaf Alwin in het programma Muziek met een praatje van de Regentenkamer in Den Haag, de aanwezigen door zijn zang en zijn spel een beeld van de Antilliaanse en Arubaanse muziek. In Aruba heeft dit plaats gevonden in oktober 2008 in het Cultureel Centrum Aruba (CCA). Bij al deze gelegenheden was de zaal in een vroegtijdig stadium uitverkocht. Ook treedt Alwin vaak op met de bekende schrijfster Yvonne Keuls.

Ook als componist heeft Alwin van zich doen spreken. Hij heeft verschillende walsen en tumba’s gecomponeerd w.o. Much’i scol, Placa, placa en 50 Aña, danki die hij componeerde ter gelegenheid van het 50-jarige huwelijksfeest van zijn ouders in 1982. Bij het Festival di Cancion Himno y Bandera in Aruba in maart 1983, heeft zijn compositie Aruba de eerste prijs gewonnen.

Met de compositie Mamai su Wals heeft hij in 1995 zijn moeder verrast bij de viering van haar 85e verjaardag. In 2010 heeft hij ter gelegenheid van de 90e verjaardag van Padu Lampe de wals Padu del Caribe, 90 aña gecomponeerd. De teksten van al zijn composities zijn geschreven door zijn vriend Denis Henriquez, een bekend schrijver van cabaret, toneel en musicals.

In april 2002 heeft Hare Majesteit De Koningin Alwin benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn belangeloos en buitengewone bijdrage en inzet voor de Nederlandse, Antilliaanse en Arubaanse samenleving.

In 2006 is hem de ‘Lifetime Achievement Passaat Award’ uitgereikt als waardering voor hetgeen hij o.a. op muzikaal gebied heeft gedaan.

Programma

Het programma dat Alwin Toppenberg op 6 december zal spelen:

1.            Juliana,                Wals      Luis Belasco

2.            Much’i Scol,       Wals      Alwin Toppenberg

3.            Mama, Wals      Rómolo Bonifacio

4.            Atardi,  Wals      Rudy Plaate

5.            Potpourri,           Tumba  Folklore

6.            Parara,   Tumba  Folklore


Voor de lustrumviering is nog maar een zeer beperkt aantal kaarten verkrijgbaar. Voor het bestellen van deze kaarten – goedkoper bij voorintekening – klik hier voor meer informatie.

4 comments to “Alwin Toppenberg opent lustrumviering Werkgroep Caraïbische Letteren”

 • Beste Alwin Toppenberg,

  Uit mijn memoires: Mijn zusje Ely, toen 17 jaar, had een mooie stem. Ze zong op een of ander feest van het kantoor waar ze werkte. Juul Romano begeleidde haar op de gitaar, en zijn vriend, Alwin Toppenberg, zat achter de piano. En ik zat beretrots in de zaal. Ze hadden een aardig repertoire, maar alleen het lied ‘Donna’ komt zo af en toe nog langs.

  Ik weet niet of zij het zich nog kan herinneren, want ik ben degene met het stalen geheugen. Inmiddels zijn we 83 en 82 jaar. Waar blijft de tijd?

  Hartelijke groet vanuit een ver verleden.
  Thera Heemskerk

  • Beste Thera,

   In de eerste plaats bedankt voor je reactie! Natuurlijk herinner ik mij jou en je oudere zus Ely. Toen in 1958 was zij ook 18 jaar. Ik ben van 19 jan. 1940. Volgens mij was die avond waarover je het hebt een uitvoering van een amateur toneelgroep. Jules Romano begeleidde Ely op de gitaar en ik was aan de piano. Volgens mij woonden jullie toen in de Willem Buytewechstraat of een zijstraat daarvan. Mijn kennismaking met de zusjes Heemkerk was op een plek voor het Beursgebouw waar (toevallig) een foto van ons werd genomen. Als ik jouw WhatsApp nr. krijg, zal ik jou de foto toesturen. Mijn Whatsapp nr. is 06 22 18 76 89. Jij hebt zeker alles kunnen lezen over mijn ‘doopceel’ in het Caraïbische Uitzicht. Hoe gaat het met jou en met Ely? Hoop dat alles goed gaat met jullie. Als ik jouw mobiele tel. krijg dan kunnen wij met elkaar bellen. Met vriendelijke groet, Alwin Toppenberg

 • Beste Alwin,

  Vandaag heb ik pas je antwoord gelezen. Ik ben nog erger dan een digibeet. Vandaar! Maar wat leuk dat je hebt gereageerd op mijn berichtje. Het was een avond van het GAK, waar Ely toen werkte. We woonden destijds in de Pieter de Hooghstraat. Het is jou goed gegaan, zo te lezen. En hoe is het met Jules Romano afgelopen?

  Ik heb geen mobiel, maar wel een e-mailadres. Ik zou het ontzettend leuk vinden om die foto van je doorgestuurd te krijgen. Dan kan ik ‘m doorsturen naar Ely. Zij heeft niets met het verleden, en ik weet ook niet of ze dit leuk gaat vinden. Ik in ieder geval wel! Ben heel erg benieuwd naar de foto. Ik heb zojuist je antwoord doorgestuurd, dus we gaan het horen.

  Met hartelijke groet,
  Thera Heemskerk

Your comment please...

 • RSS
 • Facebook
 • Twitter