blog | werkgroep caraïbische letteren

‘Alsof Nederland na 400 jaar nog steeds niets geleerd heeft’

door Dick Drayer

Willemstad – Verbijsterd en terneergeslagen. Dat is wat Gibi Bacilio voelde toen hij afgelopen woensdag met staatssecretaris Alexandra van Huffelen om de tafel zat en aankondigde dat Nederland op 19 december excuses zou aanbieden voor het slavernijverleden.

Gibi Bacilio

Basilio is voorzitter van het platform Historisch Bewustzijn op Curaçao. ‘Wel beschouwd lijkt het alsof Nederland na vierhonderd jaar niets heeft geleerd: men beslist over jou, dat vind ik heel jammer.’

Lees hier verder op de website Curaçao.nu, 29 november 2022.

on 29.11.2022 at 12:36
Tags:

1 comment to “‘Alsof Nederland na 400 jaar nog steeds niets geleerd heeft’”

  • Ik heb onlangs nog even contact gehad met Gibi Bacilio, een zeer gewaardeerde en in veel opzichten bevlogen oud-leerling uit vroeger jaren. Gibi staat voor de Drieëenheid Erkenning-Excuses-Herstel . Hij bevestigt dat dit ook de lijn is die wordt gevolgd door Aruba, Bonaire, Sint Maarten, Saba en St. Eustatius. Ten overvloede stelt hij vast dat dit ook de lijn is van CARICOM. En van het NINSEE.
    Dit lijkt me alleszins logisch en niet teveel gevraagd. Omdat er zoveel sociale en politieke banden met Nederland zijn heeft Nederland de morele plicht om het oor te lenen aan direct betrokkenen. Maar Nederland heeft koudwatervrees en is bang voor een soort dictaat van ‘Overzee’. Dat is absoluut niet hun bedoeling. Heb alsjeblieft een beetje vertrouwen in de mensen. Het zijn ontwikkelde mensen en komen niet pas van de boot uit Afrika, mocht het Nederlandse kabinet dit soms denken.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter