blog | werkgroep caraïbische letteren

Als mijn kinderen aap worden genoemd, vind ik dat dan ook nog grappig?’

door Rinskje Koelewijn

Lunchinterview Steven Brunswijk (35), cabaretier, voorheen Braboneger, behandelt in zijn show apartheid, racisme en slavernij. „Mensen lachten om me, maar om de verkeerde reden.”

„Slavernij is een heavy onderwerp”, dat weet hij. „Ik moest het behapbaar houden voor de mensen.” / foto Aart G. Broek

De Braboneger bestaat niet meer. Steven Brunswijk (35) heeft het typetje dat hij vanaf 2011 speelde eigenhandig het zwijgen opgelegd. Als Braboneger kon hij in plat Brabants dingen zeggen die sommige mensen nauwelijks durven denken. Over luie werklozen, uitkeringstrekkers en over Zwarte Piet. Hij was niet zo’n „zwarte zeurzeiker” die klaagde over racisme of slavernij, en een neger mocht je wat hem betreft gewoon een neger noemen. Na zijn eerste filmpjes op Dumpert en GeenStijl boekte hij succes in het theater en op tv. Het moment dat het „niet meer goed voelde”, zegt hij, was toen hij eind vorig jaar bij het Friese tv-programma Iepen Up werd aangesproken als ‘Braboneger-tje’. „Mensen lachten om me, maar om de verkeerde reden.”

[…]

Ja, zijn voorouders waren slaven, maar wel bétere slaven. Groter, gezonder en veel sterker dan de indianen die eerst tewerkgesteld werden op de Surinaamse suikerrietplantages. „De roodhuiden waren zwakkelingen, ze gingen bij bosjes dood”, zegt hij op het toneel. Ja, dat is ook racistisch, geeft hij toe, maar dat is meer bedoeld als grap. Die grote, sterke Afrikanen (ze kwamen uit verschillende landen langs de westkust) overmeesterden hun meesters. Ze roofden en moordden als het moest, geen witte man die de jungle in durfde om ze terug te halen.

Lees hier verder op de NRC-website, 14 februari 2019.

Norva Sling - Na kaminda pa Lus I Op weg naar het licht - 1997 - foto Aart G. Broek - www.klasse-oplossingen

Norva Sling – Na kaminda pa Lus I Op weg naar het licht – 1997 – foto Aart G. Broek – Landhuis Bloemhof Curacao

 

 

 

 

on 16.02.2019 at 14:39
Tags:

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter