blog | werkgroep caraïbische letteren

Als je goed om je heen kijkt… Symposium Poëzie in de klas

DE ONTDEKKING

Als je goed
om je heen kijkt
zie je dat alles
gekleurd is

Aldus dichtte K. Schippers in de bundel Een vis zwemt uit zijn taalgebied (Querido, 1976). Het gedicht werd in 1990 gekozen als titel van een zeer populaire verzamelbundel poëzie, die ook in het onderwijs nog altijd vaak wordt ingezet. Leraren lezen eruit voor, leerlingen gaan erin op zoek naar poëzie.

Dichter Celestine Raalte

 

Wie goed om zich heen kijkt, ontdekt ook veel poëzie buiten het boek. Poëzie is overal. Dichtregels staan op gebouwen, hangen aan muren of versieren de tram. Gedichten worden voorgelezen op televisie en radio. Dichters slammen erop los tijdens poetry slams. Poëzie wordt gedeeld op Instagram en bekeken op YouTube. Geen bruiloft zonder gedicht, laat staan een begrafenis.

Tijdens het symposium Poëzie in de klas – Als je goed om je heen kijkt onderzoeken we hoe de vele manieren waarop poëzie tot ons komt een plaats heeft – of zou kunnen krijgen – in het voortgezet onderwijs. We trappen af met Kila van der Starre (Universiteit Utrecht). Zij onderzoekt voor haar proefschrift hoe mensen buiten het boek om in aanraking komen met poëzie. Haar bevindingen bieden ook kansen voor het onderwijs. Jeroen Dera, neerlandicus aan de Radboud Universiteit Nijmegen, zal vertellen hoe poëzie kan worden ingezet in andere domeinen van het schoolvak Nederlands.

Verder zullen er workshops worden verzorgd door docenten, onderzoekers en poëzie-educatieprofessionals. Daarnaast krijgen makers van bijzondere poëzie-initiatieven de kans zichzelf bij het publiek te introduceren.

Het symposium wordt gehouden op dinsdag 30 oktober 2018, op de International Campus Utrecht van de Universiteit Utrecht, in het Auditorium van University College Utrecht (Kriekenpitplein 1). Deelname kost €20,-. Deelnemers ontvangen als herinnering en ter inspiratie het poëzie-doe-boek woorden temmen, geschreven door Kila&Babsie.

Aanmelden kan via het aanmeldformulier.

Het symposium Poëzie in de klas. Als je goed om je heen kijkt is een initiatief van de Universiteit Utrecht i.s.m. het Nederlands Letterenfonds en Stichting Lezen.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter