blog | werkgroep caraïbische letteren

Als ik W!J word

Als de individualisten die we allemaal zijn, blijven we in onze samenleving steeds op zoek naar vormen van ‘samen’. Traditionele gemeenschapsvormen staan onder druk en nieuwe vormen kristalliseren zich uit. Welke kansen bieden deze nieuwe vormen van verbondenheid en waar begint het te wringen?
De sociologen, theologen en andere wetenschappers in de bundel Als ik W!J word hebben ieder voor zich een ‘nieuw wij’ onderzocht: van het innig gevoel van verbondenheid onder deelnemers aan een stilteretraite tot de kortstondige gedeelde ervaring van een toneelstuk. Daarbij zoeken ze de balans tussen de persoonlijke betrokkenheid die nodig is om je te verbinden, en de nuchtere distantie die bij wetenschap hoort.
De essays vormen een boeiende verkenningstocht langs veranderende structuren, klassieke uitsluitingsmechanismen en nieuwe mogelijkheden. Ze zijn de eerste presentatie van de resultaten van het meerjarige onderzoeksproject van het Dominicaans Studiecentrum voor Theologie en Samenleving: Op zoek naar een nieuw ‘wij’ in Nederland. Inez van der Spek schrijft in het boek een bijdrage over een multiculti televisiecomedy en een boek van Abdelkader Benali.

 


Als ik W!J word; Nieuwe vormen van verbondenheid

Jonneke Bekkenkamp en Joris Verheijen (red.)
Uitgeverij Parthenon, 12,95, 125 pg.
Met bijdragen van Jonneke Bekkenkamp, Kees den Biesen, Kees de Groot, André Lascaris, Nico Schreurs, Inez van der Spek en Joris Verheijen.

 

 

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter