blog | werkgroep caraïbische letteren

Almere krijgt slavernijmonument op Mandelaplein

STAD CENTRUM – Almere krijgt een groot slavernijmonument op het Mandelaplein. Het beeld zal op vrijdag 30 juni worden onthuld, tijdens de viering van Keti Koti, oftewel de afschaffing van de slavernij.

Het ontwerp van het beeld van Patrick Mezas.

door Marcel Beijer

Het ‘comité 30 juni – 1 juli Almere’ voert al jaren gesprekken om een herdenkingsmonument in de stad te krijgen. De wens daarbij was om zo’n monument te onthullen bij de Keti Koti-viering op 30 juni. Dit jaar is het namelijk precies 150 jaar geleden dat de slavernij werd beëindigd.
“Het is een monument geworden waar de herdenking van afschaffing van de Nederlandse trans-Atlantische slavernij op waardige wijze gehouden kan worden”, zegt voorzitter Anneke Dalger van het comité.

Symboliek

Het beeld, gemaakt door de Almeerder Patrick Mezas, is zo’n twee meter hoog en zit vol symboliek. Het toont een tot slaaf gemaakte die aan een enkel nog een keten draagt. “Hij rijst op tussen bekende gebouwen in Nederland die met de slavernij te maken hebben”, zegt Dalger. “Zoals het Mauritshuis, het Paleis op de Dam. Hij heft zijn handen bevrijdend ten hemel. In zijn handen draagt hij een kind. Dat kind symboliseert Almere als jonge stad.”
Dalger is blij dat het monument er gaat komen. “In Almere wonen percentueel veel mensen uit het Caribisch gebied en zeker uit Suriname. Het heeft flink wat voeten in de aarde gehad, maar het is mooi dat we nu, in het herdenkingsjaar, de onthulling meemaken.”

[uit Almere Deze Week, 19 mei 2023]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter