blog | werkgroep caraïbische letteren

Almeerse burgemeester Weerwind: ‘Er zijn en blijven glazen plafonds’

“Er zijn en blijven glazen plafonds.” Dat zei burgemeester Franc Weerwind tijdens de jaarlijkse Keti Koti-herdenking in het stadhuis van Almere. Voor de derde keer herdacht de lokale Surinaamse en Antilliaanse gemeenschap op 30 juni de afschaffing van de slavernij.

Gedurende de avond werd benadrukt dat het verbreken van de ketens en het afschaffen van de slavernij niet hetzelfde zijn als gelijkheid. De burgemeester benoemde daarom het glazen plafond, want “er is onderscheid in de samenleving.” Hij ziet dat plafond op scholen, op universiteiten, in de magistratuur, in de geneeskunde en bij de overheid.

‘Je bent vrij’
“En ik maak mij hard voor juist meer biculturaliteit in de top in dit land.” Volgens de burgemeester bestaat de top van het bedrijfsleven slechts voor twee procent uit mensen met een biculturele achtergrond. Bij de overheid is dat zelfs maar één procent. “Zo ligt de werkelijkheid. Maar wil je het zien of wil je het niet zien?”

Toch zei de burgemeester veel talent te zien. Hij riep de aanwezigen op om daar hard aan te werken. “Studeer, ontwikkel. Laat zien dat je er bent en wees trots op wie je bent. Zit niet vast. Je bent niet op de plantage, je bent vrij. Vrij van geest en vrij van kracht.”

‘Geen zwarte bladzijde, maar rode draad’
Ook Anneke Dalger, die de bijeenkomst organiseerde, sprak over gelijkheid. Ze las het eerste artikel van de Grondwet voor in haar toespraak. Daar voegde ze aan toe dat het tijd is dat erkend wordt dat institutioneel racisme bestaat in Nederland. Volgens haar zijn er genoeg onderzoeken geweest die dit hebben aangetoond. Ze vindt dat er geen ruimte voor discussie zou moeten zijn en dat het logisch is dat de wet wordt nageleefd.

Psychiater en activist Glenn Helberg zette ongelijkheid in historisch perspectief. Hij zei dat in de post-slavernijgemeenschap al vrij snel duidelijk werd dat voor “de gekleurde bevolking, de zwarte bevolking, de kans om zich op te werken zeer gering was”. Volgens hem is ongelijkheid “geen zwarte bladzijde in onze geschiedenis, maar een rode draad.”

[van Omroep Flevoland, 30 juni 2020]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter