blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

Alles voor een tijd

Alles voor een tijd. Een beschouwing van een vervlogen eeuw met spanning, humor, drama en geluk, geloof, hoop en liefde is geschreven dankzij de levende God van de Bijbel die de auteur de opdracht heeft gegeven om als zijn instrument te dienen.

 

 

Zij vertelt het levensverhaal van haar moeder, Hilda Venghaus-Schenkers en zij doet dat zoveel mogelijk vanuit haar perspectief, vanaf haar sterfbed. Zij brengt het verhaal van een eeuw geschiedenis van een degelijke familie onder de paraplu van de Evangelische Broedergemeente (de zendingskerk die ook slaven doopte). Die Creoolse familie heeft haar wortels nog in de slaventijd, met een overgrootvader die nog in 1841 geboren is in Ghana. De stammoeders van vaderszijde zijn geboren op plantages. De auteur brengt deze christelijke geschiedenis met veel oog voor details, veel uitroeptekens en veel cursieve tekst in beeld. We krijgen de titels van kerkgezangen te horen (Welk een vriend is onze Jezus). Jezus waakt maar leed blijft de familie niet bespaard. De familie waaiert uit naar Curaçao en Den Haag, Hollanders joinen de familie. Fotootjes in z/w en kleur. Een echte familiegeschiedenis die met Gods wil wel een publiek zal vinden.

Helen Venghaus, Alles voor een tijd. Een beschouwing van een vervlogen eeuw met spanning, humor, drama en geluk, geloof, hoop en liefde. Den Haag: uitgeverij U2pi, 2018.

MvK

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter