blog | werkgroep caraïbische letteren
1
 

Alles over natuurlijk kroes en krullend haar

Er zijn boekwerken vol geschreven over de oorsprong, structuur en verzorging van kroeshaar en krullen. Ook internet bevat veel informatie. Je vindt tevens instructiefilmpjes over het wassen, knippen, stylen en onderhouden van natuurlijk kroeshaar op Youtube. Het is niet ondenkbaar dat je door deze stortvloed van informatie door de bomen het bos niet meer kunt zien.

Nadat je bent ingewijd in deze vijf ‘geheimen’ van kroeshaar, ben je al een heel eind op weg naar het verkrijgen van een mooie volle bos kroeshaar. Deze geheimen zijn onontbeerlijk voor diegenen die gezegend zijn met de allerfijnste kroeskrullen. Voor sommigen is het hebben van kroes haar een zegen, voor anderen een vloek. Kroeshaar is weliswaar een zegen, omdat dit haartype het meest veelzijdige is. Ga maar eens na; het kan worden gevlochten, in dreadlocks getwist, in een afro gedragen, opgestoken, gestraight (glad gemaakt). Zo een bezit is toch iets om trots op te zijn of niet? Indien je echter niet de juiste kennis bezit over een goede verzorging of niet de juiste haartools of haarproducten weet te gebruiken, dan ben je misschien wat minder blij met zo’n veelzijdige ‘schoonheidsaanwinst’. Het is erg de moeite waard om als kroesharige de juiste informatie hierover in te winnen vóórdat je begint te wanhopen en al je krullen plat straight.

Kroeshaar houdt van vocht

Er wordt veelal gedacht dat daar kroeshaar droog is, het veel vet nodig heeft. Dit is onjuist. Omdat vet vuil aantrekt, zal je haar er dof uitzien als je er veel vet in doet. Het is veel beter om je haar een beetje vochtig te maken met water en/of een conditioner, en er daarna olie in aan te brengen om het vocht vast te houden. Als finishing touch kun je op je haarpunten – het allerdroogste deel van je haar – eventueel nog een beetje haarcrème aanbrengen.

Kammen en borstels zijn geen vrienden van kroeshaar
Om beschadiging en afbreken van je haar te voorkomen, is het beter om je haar niet met behulp van kammen en borstels te kammen en te stylen; kroeshaar is daarvoor eenvoudigweg te kwetsbaar.

’Kam’ in plaats daarvan je haar met je vingers, bij voorkeur alleen als je haar door en door nat is. Begin bij je haarpunten, en ‘kam’ vervolgens met je vingers door de rest van je haar. Kroeshaar moet je eigenlijk alleen kammen na het wassen en als je van kapsel wilt veranderen. In dat geval verlies je namelijk minder haar; het zijn voornamelijk de losse haren die van je hoofd afkomen.

Indien je per se een kam wilt gebruiken, gebruik dan een afro-kam (of een kam met ver uit elkaar staande tanden). Ook dan is het verstandig om je haren eerst met je vingers te ‘kammen’ om de ergste knopen voorzichtig te verwijderen. Afro-kammen zijn in verschillende materialen verkrijgbaar; o.a. hout, plastic, bamboe en metaal.

Kroes haar

Voor de verzorging van kroeshaar geldt: keep it simple. Als je een simpele verzorgingsroutine hebt, is de kans groot dat je het volhoudt. Een eenvoudige routine kan er als volgt uitzien: na het wassen van je haar breng je wat olijfolie en conditioner aan op je haar, ontwar je haar met je vingers en maak een aantal grote vlechten in je haar, laat de vlechten ‘s nachts in je haar zitten en maak ze ‘s ochtends voorzichtig los, waarbij je elk van de drie plukken haar waaruit een vlecht bestaat weer in tweeën splitst. Hierna moet je – om pluizen te voorkomen – je haar niet meer kammen; breng je haar met je vingers in het gewenste model. ‘s Avonds voor het slapen, maak je weer een paar (ongeveer een stuk of 8) grove vlechten in je haar.

Als je een kort kapsel hebt, kun je volstaan met een zogenaamde ‘washand go’. Dat wil zeggen dat je na het wassen van je haar wat conditioner en (alcoholvrije) gel in je haar aanbrengt. Laat je haar vervolgens simpelweg aan de lucht opdrogen. Als je haast hebt, kun je je haren drogen met een koele föhn (bij voorkeur met een diffuser; een hulpstuk dat je op de uitgang van je föhn vastmaakt om je haar tegen de ergste hitte te beschermen en waardoor je je haar kunt drogen zonder het te beschadigen.)

Sulfaatvrije shampoo of botanische conditioner
Was je haar nooit met een reguliere, agressieve shampoo. Ga voor de milde aanpak en kies een sulfaatvrije shampoo of een botanische conditioner. Sulfaten zijn: sodiumlaurylsulfate (dit is de ergste soort), ammonium laurethsufate en sodiumlaurethsulfate. Lees het etiket nauwkeurig. Indien een van deze ingrediënten op het etiket staan, is het niet aan te raden omdat de shampoo te agressief is voor je haar. Een alternatief is om je haar met een botanische conditioner te wassen. Dit is een conditioner met een hoge concentratie aan plantaardige ingrediënten als munt, citroengras en rozemarijn. Deze kruiden beschermen de haarschubben en zorgen ervoor dat het haar niet te veel uitdroogt. Let er ook op dat er geen siliconen in de conditioner zitten, omdat deze de haarschubben afsluiten waardoor het haar geen vocht kan absorberen.

 

Kokos- of olijfolie
Je kunt olie op twee momenten gebruiken. Als voorbehandeling vóórdat je je haar gaat wassen: breng een ruime hoeveelheid kokosolie aan, en laat deze een tijdje (15 minuten tot een uur) intrekken, was vervolgens je haar. Je kunt olie ook gebruiken nadat je na het wassen conditioner hebt aangebracht. Kokos- en olijfolie zijn ook erg geschikt voor een oliespoeling.

Satijnen of zijden kussensloop
Katoenen kussenslopen kunnen er voor zorgen dat je haar geleidelijk aan afbreekt, omdat je krullen aan de katoenen vezels blijven haken. Bovendien absorbeert katoen de beschermde oliën die je hoofdhuid afscheidt. Koop daarom satijnen of zijden kussenslopen. Deze zijn zacht voor je haar, en je krullen blijven mooier omdat je haar over de stof heen glijdt. Als je haar te kort is om ‘s nachts in een paardenstaart te dragen, kun je voor hetzelfde effect ook een satijnen of zijden sjaal om je haar binden.

Plastic douchemuts
Deze is niet alleen handig om je haar tijdens het douchen droog te houden, maar ook voor het aanbrengen van haarmaskers.

Haargel
Let erop dat de gel geen alcohol (uitdrogend), siliconen (waterafstotend) of parabenen (ongezond) bevat. Op kroeshaar is het meestal niet aan te raden om gel over je hele haar uit te smeren. Gebruik liever een beetje om plukjes haar op zijn plaats te houden.

 

 

Wees geduldig
Als je je kroeshaar in zijn natuurlijke staat wilt dragen, moet je geduld hebben. Het ontwarren van je haar kost tijd. Als je uit tijdgebrek of frustratie aan je haar trekt, loop je kans om hele plukken haar met wortel en al uit je hoofd te verwijderen.

Bij krullen is de eerste stap accepteren en begrijpen
Misschien vraag je je af waarom het glad maken van je natuurlijke krullen erg is. Het antwoord is omdat deze bij je horen, en omdat je een stuk gelukkiger wordt als je de strijd tegen je krullen opgeeft. Het kan bevrijdend werken om jezelf te accepteren.

Dit klinkt een stuk beter dan je haren steeds maar weer glad moeten te föhnen, chemisch straighten, met haarstukjes of weaves (extentions) vermommen, strak naar achteren trekken of op andere manieren plat maken.

Kinderen
Aan het haar van kinderen wordt ook aandacht besteed. Zij zijn een aparte categorie, omdat hun haar een andere textuur heeft, en vanwege hun beweeglijkheid. En natuurlijk geldt: “jong geleerd, is oud gedaan”.

 

Ten slotte
De belangrijkste les is misschien wel dat krullend haar er niet hetzelfde hoeft uit te zien als steil haar. Met krullend haar kun je niet hetzelfde doen als met steil haar. Krullen werken nu eenmaal niet echt mee. Als je oog krijgt voor het bijzondere, springerige karakter van krullen, kun je de schoonheid ervan inzien en kun je ook anderen van deze schoonheid overtuigen. Hopelijk leidt dit ertoe dat je in het vervolg zult afzien van de ‘mishandeling’ van je haar.

[uit De West, 13 maart 2015]

on 20.03.2015 at 13:40
Tags:

1 comment to “Alles over natuurlijk kroes en krullend haar”

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter