blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

Alcoa begonnen met slopen raffinaderij Paranam

Alcoa is begonnen met het slopen van een deel van zijn aluminium raffinaderij te Paranam. Het is volgens de Pittsburgh Post-Gazette een klap voor de activisten die hadden gehoopt de bauxietindustrie in het land nieuw leven in te blazen.

Ondertussen zullen de onderhandelingen zich richten op het tijdstip van de overdracht van de Afobakka waterkrachtcentrale. Alcoa blijft voorlopig de eigenaar van de dam en blijft de elektriciteit die wordt gegenereerd verkopen aan de Surinaamse overheid.

 

De aluinaardefabriek te Paranam. Foto © Michiel van Kempen

Alcoa zegt dat zij toestemming heeft van de presidentiële commissie die de gesprekken voert om de Suralco Raffinaderij te ontmantelen. In een verklaring per e-mail stelt de Alcoa dat het werk noodzakelijk is, onder vermelding van “potentiële veiligheidsrisico’s veroorzaakt door afbreekbare raffinaderijapparatuur.” Het bedrijf zegt dat een contract is toegekend voor het werk.

Dilip Sardjoe, die de presidentscommissie leidt, zei eerder deze maand dat de raffinaderij zal worden gesloopt. Alcoa sloot zijn smelter te Paranam – waar aluminiumoxide werd omgezet in aluminium – in 1999. Sardjoe maakte de opmerkingen tijdens een bijeenkomst die de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF) over de bauxietsector had georganiseerd.

“Voor mij lijkt het op een afgesloten deal …ofschoon zovelen daar niet blij mee waren”, zegt voormalige Suralco-manager Amrish ‘Danny’ Lachman, in een e-mail aan de Pittsburgh Post-Gazette.

Alcoa is de motor van de Surinaamse economie geweest sinds het voor het eerst naar het land kwam in 1916. Een eeuw later verlaat de aluminiumproducent het land. Lachman is één van een groep economen die hoopten op de raffinaderij aan te passen zodat het de bauxietreserves van mindere kwaliteit in West-Suriname zou kunnen verwerken.

 

 

De Alcoa raffinaderij te Paranam. Foto © Michiel van Kempen

Eén van de belangrijke reden voor de sluiting van de raffinaderij was volgens de Alcoa de hoge energiekosten, wat de plant een van de duurste ter wereld maakte. Aluminium industrieanalisten zeggen dat een dalende aluminiumproductie in Noord- en Zuid-Amerika, de natuurlijke markten van de raffinaderij, een andere reden is waardoor de raffinaderij niet winstgevend was.

Tijdens de bijeenkomst van de KKF heeft Sardjoe gesteld dat de Afobakka dam tegen het eind van volgend jaar zal worden overgedragen aan de overheid. De Alcoa heeft de uitwisseling in 2015 voorgesteld. De commissie onder leiding van Sardjoe heeft dat voorstel aanvaard. De Nationale Assemblee heeft het voorstel echter verworpen. Sommige leden vonden dat Alcoa de dam onmiddellijk moest overdragen, omdat het bedrijf zich niet langer hield aan de voorwaarden van de Bauxietovereenkomst van 1958.

Onder het 75-jarige akkoord was Suriname overeengekomen om 995 vierkante kilometers langs de Surinamerivier te laten overstromen om de dam te bouwen. Alcoa ging akkoord om de smelterij en raffinaderij te bouwen die elektriciteit zouden onttrekken aan de dam en hoogbetaalde banen zouden ondersteunen. Daar geen van de objecten operationeel is, vinden critici dat Alcoa de dam onmiddellijk moet overdragen.

Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons, schatte vorig jaar dat Suriname sinds 2010/2011, Alcoa meer betaalde voor de elektriciteit van de dam dan de regering ontving van Alcoa aan belastingen en andere inkomsten.

Alcoa beweert dat het niet wettelijk verplicht is om de dam over te dragen tot 2033, wanneer de overeenkomst van 1958 afloopt. Het is echter mogelijk dat de dam op zijn vroegst tegen eind volgend jaar kan worden overgedragen als de onderhandelingen met de presidentiële commissie succesvol zijn, stelt de Alcoa.

Het bedrijf zegt dat de ontmanteling en sanering van zijn bedrijven in Suriname vorig jaar is begonnen en tegen het einde van 2021 zal zijn voltooid. Het bedrijf laat optekenen dat de waterkrachtcentrale zal blijven werken en de overheid van stroom zal voorzien.

Sommigen zijn gefrustreerd over het gebrek aan vooruitgang in de gesprekken over de dam en over het feit dat De Nationale Assemblee in het ongewisse is gehouden over wat er gaande is. “Ik denk dat het nu duidelijk is dat de president [Desi Bouterse] en het kabinet de controle over het proces hebben verloren. De presidentiële commissie handelt zelfstandig, zonder enige verantwoording,” zegt de energieconsulent, Viren Ajodhia, in een e-mail.

[van Starnieuws, 30 mei 2018]

on 30.05.2018 at 20:14
Tags: /

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter