blog | werkgroep caraïbische letteren

Ala sma tori van Maartje Jaquet

Tijdens een viering van Keti Koti op 1 juli, liep beeldend kunstenaar Maartje Jaquet door haar geliefde stadsdeel, Amsterdam-Zuidoost, en vroeg enkele feestelijk uitgedoste mensen of ze een portret van ze mocht schilderen. In de loop van drie jaar kwamen er steeds meer portretten bij. Ze zijn gebundeld in het boek: Ala Sma Tori, Keti Koti Verbeeld, dat op 23 september ten doop wordt gehouden.

Maartje Jaquet begon drie jaar geleden aan het project en de portretten zijn nu gebundeld in een boek met 168 kleurrijke pagina’s: Ala sma tori, Keti Koti Verbeeld, uitgegeven door LM Publishers.

in de titel van het boek verwijst naar verhalen (tori) van allerlei (ala) mensen (sma).

Het boek geeft een veelzijdig, persoonlijk en divers beeld van wat 1 juli betekent voor mensen die elk jaar herdenken/vieren dat de slavernij werd afgeschaft in Suriname en op de Nederlandse Antillen. 

Het boek bevat zo’n 80 portretten, getekend en geschilderd met pen en aquarel, dertig interviews, foto’s, video-opnames en een grote katoenen doek (‘mamyo’) met uitspraken van mensen over Keti Koti, geschilderd met zelfgemaakte inkt, van producten die passen bij het verhaal van die persoon.

Bij deze bent u van harte uitgenodigd voor de boekpresentatie op zaterdag 23 september van 15:00 tot 17:00 uur. Inloop vanaf 14:30. Locatie: CBK Zuidoost, Anton de Komplein 120, 1102 DR Amsterdam. De toegang is gratis, wel graag een plekje reserveren via eventbrite: https://boekpresentatie-maartjejaquet.eventbrite.nl zodat we een idee hebben hoeveel mensen er komen i.v.m. de drankjes en hapjes en de boekverkoop.

Programma (voor zover nu bekend):

– Welkomswoord door Maartje Jaquet
– Openingsritueel met plengoffer door wintipriesteres Marian Markelo
– Interview Maartje Jaquet door Delano Mac Andrew
– Videopresentatie 
– Noémi Beyer draagt een gedicht van Michael Slory voor, Maartje haar vertaling daarvan
– Maartje Jaquet beantwoordt vragen van en gaat in gesprek met het publiek
– Onthulling Mamyo in samenwerking met de aanwezige geïnterviewden
– Aanbieding eerste boeken aan deze zelfde mensen
– Aanbieding poster A3 aan de andere geportretteerden (die niet zijn geïnterviewd maar wel aanwezig zijn) 
– Drankje / hapjes

Het boek wordt te koop aangeboden, de verkoopprijs is €27,50. Bij aankoop van het boek ontvangt u de poster op A3 formaat, zolang de voorraad strekt. U kunt het boek laten signeren door Maartje Jaquet

Vanaf de 23e september is het boek ook te koop via de website van LM Publishers en (te bestellen) bij de plaatselijke boekhandel.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter