blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

‘Ala Kondre Dron’ bevestigt Surinaamse autoriteit op Cuba

door René Gompers
Met heel veel gebed en een daverend drumspel is donderdagavond ‘Casa Suriname’ geopend. De ‘Ala Kondre Dron’ heeft met autoriteit de Surinaamse aanwezigheid op Cuba bevestigd. Onderdirecteur van Cultuur, Hariandi Todirijo, was de grote gangmaker en zette nog meer Surinamers, Cubanen en toeristen aan zich over te geven aan het ritme van het multi-etnisch drummanifestatie. Suriname staat centraal tijdens deze editie van Fiesta del Fuego en zal tijdens het festival huizen in een multifunctioneel complex in Santiago de Cuba.

ala kondre

Onderdirecteur van Cultuur, Hariandi Todirijo, de grote gangmaker tijdens het optreden van de ‘Ala Kondre Dron’.

Een brassband marcheerde vooraf aan de opening uitnodigend door de straten en trok nieuwsgierigen met zich mee naar het complex. Even leek het verkeerd te gaan bij de ingang door de toeloop van publiek. Het gelukte de ‘policia’ om de orde snel te herstellen. Eenmaal binnen was het na de plechtige toespraken en gebeden genieten van Surinaams eten en een drumfestijn. De Surinaamse producten die gepromoot worden door de Kamer van Koophanden en Fabrieken hadden heel veel bekijks. De Cubanen hebben met een modern dansstuk eer getoond aan Suriname. In het kleurrijke stuk stond de drum centraal. De ‘Ala Kondre Dron’ heeft tijdens het optreden een jaar ministerschap van Ashwin Adhin op Onderwijs en Volksontwikkeling herdacht. Adhin ging in ‘treintje’ over het complex.

Surinamers en Cubanen hebben in verschillende tongen de zegen van God afgesmeekt. De verschillende religiën beoogden hetzelfde: “Dat de bewoners van dit huis, het huis en de grond waar het op staat tot zegen mag zijn de komende tijd.” In het centrum zullen Surinaams eten, kunst, nijverheid, cultuuruitingen, tradities en commerciële producten gepromoot worden. Stanley Sidoel, directeur van Cultuur, beloofde een vruchtbare tijd. “Hier zal men op een intieme manier kennis maken met Suriname. Hier zal men ervaren hoe sterk wij zijn in culturele diversiteit.”

[van Starnieuws, 4 juli 2014]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter