blog | werkgroep caraïbische letteren

Al wat je ooit zag of hoorde, is anders

Op 23 oktober – de openingsavond van Nederland leest … Oeroeg – is de Werkgroep Indische Letteren gastprogrammeur van een literaire avond in de Centrale Bibliotheek Amsterdam.

Het tijdschrift Indische Letteren van de Werkgroep Indische Letteren besteedt al bijna 25 jaar aandacht aan de koloniale en postkoloniale literatuur. Het laat zien hoe het Indische al eeuwenlang en steeds opnieuw zich manifesteert in de Nederlandse literatuur. Indische Letteren biedt een gevarieerd programma aan.

Programma

19.30 uur: Inleiding door Peter van Zonneveld, voorzitter van de Werkgroep Indische Letteren van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde.

19.45 uur: Lezing “Al wat je ooit zag of hoorde, is anders”. Van Oeroeg tot Sleuteloog. Over de verschillen en overeenkomsten tussen de twee romans van Hella Haasse, de beeldvorming over Indië en de rol van de publieke herinnering door Pamela Pattynama, bijzonder hoogleraar Koloniale en Postkoloniale literatuur-en cultuurgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam.

20.15 uur: Presentatie De man van gas en licht (uitgeverij De Bezige Bij) een Indische roman van schrijfster Nicolette Smabers; een gerepatrieerde familie droomt van Californië, land van de zachte winters en de warme zomers. Evenals in eerder werk van Smabers (o.a. De Franse tuin en Stiefmoeder) staat het zwijgen binnen een familie centraal.

20.30 uur: Pauze

21.00 uur: Lezing Schrijven uit zelfbehoud, het Tjalie for-ever projekt van Wim Willems publicist/hoogleraar Sociale Geschiedenis aan de Universiteit van Leiden komt op stoom. Na de biografie van Tjalie Robinson, verscheen onlangs de brievenbundel Schrijven met je vuisten, brieven van Tjalie Robinson bij uitgeverij Prometheus/Bert Bakker.

21.30 uur: “ Ik hoor hier niet bij ”, Indische stemmen in de literatuur, gesprek met Pamela Pattynama, Nicolette Smabers en Wim Willems o.l.v. Kester Freriks & Sylvia Dornseiffer

22.00 uur: Afsluiting van de avond door Peter van Zonneveld Datum:vrijdag 23 oktober 2009 van 19.30 uur tot 22.30 uur

Plaats: Theater van het Woord in de Centrale Openbare Bibliotheek Oosterdokskade 143 Amsterdam
Toegang: gratis, vanaf 18.00 uur Boekenmarkt/Pasar Buku. Zaal open om 19.15 uur.

Tijdens de pauze en de nazit signeren Nicolette Smabers en Wim Willems.
Reserveren noodzakelijk: 020-5230801 of klantenservice@oba.nl

Bereikbaarheid Theater van ‘t Woord
Het Theater van ‘t Woord bevindt zich in de centrale bibliotheek op het Oosterdokseiland. Het centraal station en de tram- en bushalte liggen op een kleine 10 minuten loopafstand. Elke 10 minuten gaat er bovendien een Stop/Go-bus vanaf het CS naar de bibliotheek en terug, en parkeren kan in de naastgelegen parkeergarage Oosterdok Parking. Hierdoor is de bibliotheek goed bereikbaar vanuit heel Nederland. Het Theater van het Woord bevindt zich op de 7e verdieping naast het daar gevestigde restaurant La Place. Voor meer informatie over bereikbaarheid raadpleeg http://www.oba.nl/; voor informatie over het programma http://www.indischeletteren.nl/

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter