blog | werkgroep caraïbische letteren

Al meer dan tienduizend schildpadeieren onderschept

door Astrid van Oosterum

Paramaribo – De politie heeft al meer dan tienduizend schildpadeieren in beslag genomen. Dat zegt gewestelijk politiecommandant Kenneth Emanuels van Commewijne. In februari trof de politie 5.500 eieren aan en vorige week nog eens vijfduizend. Beide stropers zijn in de kraag gevat tijdens wegcontroles en komen uit Galibi.

Het nestseizoen van de zeeschildpadden is vrijdag officieel door minister Steven Reyveld van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) geopend. De eerste schildpadden zijn echter al sinds een maand gesignaleerd. “Het is zo dat de voorbereidingen voor de patrouillewerkzaamheden van de jachtopzieners te laat starten”, erkent Karin Bilo van World Wildlife Fund (WWF) Guianas.

Niet alleen een late start geeft problemen, ook het gebrek aan middelen is een probleem. Roy Ho Tsoi weet als chef van de Jachtopzieners dat de strijd een oneerlijke is. “We hebben situaties gehad waarbij er één jachtopziener tegenover zes stropers stond. Of dat een jachtopziener die een boot wilde controleren in de loop van een geweer keek.” Jachtopzieners hebben geen wapens om zich te verdedigen. De stropers zijn geraffineerd. “Deze mensen kennen het gebied en hebben de tijd om te observeren. Ze weten precies hoe het te bereiken en verlaten.”

Een ‘eierenverzamelaar’ verdient gemiddeld SRD 3.000 per maand. In 2013 daalde het leegroven van nesten op de stranden met 65 procent. Jachtopzichters en politie pakten zeventien personen op die de bedoeling hadden eieren te stropen.

[uit de Ware Tijd, 10/03/2014]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter