blog | werkgroep caraïbische letteren

AIVD-infiltrant Paul Kraaijer

door Joshua Taytelbaum

Er is grote commotie ontstaan in Nederland en Suriname naar aanleiding van een interview van John van den Heuvel in de Telegraaf van eergister met journalist Paul Kraaijer, waarin deze openhartig vertelt hoe hij 25 jaar lang als infiltrant voor de Nederlandse Algemene Inlichtingen en Veiligheids Dienst (AIVD) te werk ging en hoe hij binnendrong in de wereld van links-extremistische activisten en gewelddadige dierenrechten-activisten.

Kraaijer wist door te dringen tot de landelijke leiding van de Antifascistische Aktie, waar hij de tweede man werd, en ook werd hij vertrouwd door de harde kern van beruchte dierenactivisten. De infiltrant werd op verzoek van de AIVD nauw bevriend met onder meer ’vegan streaker’ Peter Janssen en Robert Molenaar, campagneleider van de extremistische dierenrechtenorganisatie ’Anti dierproevencoalitie’.

Uit het relaas van de infiltrant blijkt dat de vegan streaker, die in Nederland bekendheid kreeg met het verstoren van een tv-show van Paul de Leeuw en later werd gepakt voor gewelddadige acties, op afstand permanent in de gaten is gehouden door de geheime dienst via een geprepareerde laptop, waarmee de AIVD rechtstreeks ’meekeek’ bij letterlijk alles wat hij uitspookte. Dierenactivist Janssen werd enkele jaren geleden veroordeeld voor brandstichting en het vrijlaten van 2500 nertsen. Ook werd hij ervan verdacht een mogelijke aanslag op koningin Beatrix te hebben beraamd.

Kraaijer, die al die tijd als free-lance journalist werkzaam was, beëindigde eind augustus 2010 zijn werkzaamheden voor de AIVD, waarna hij zich met zijn vrouw vestigde in Paramaribo. Hij werkt nu als free-lance journalist voor het opiniemaandblad Parbode en is hoofdredacteur van de nieuws-site Super Suriname, beiden eigendom van uitgever Jaap Hoogendam van de Caribbean Media Group te Paramaribo en Amsterdam. Op de redactie van Parbode/Super Suriname zijn de onthullingen van Kraaijer ingeslagen als een bom. Alhoewel niemand van de redactie wil reageren, zeggen ze dat er nog geen besluit is genomen over eventuele stappen die zullen worden ondernomen, het wachten is op directeur Hoogendam, die op dit moment in Nederland verblijft. Kraaijer is vrijdag slechts even op de redactie geweest om zich vrijwel onmiddellijk weer te verwijderen. Kraaijer was telefonisch niet bereikbaar voor commentaar. Intussen heeft hij ook al zijn persoonlijke weblogs off-line gehaald.

Wat heeft Kraaijer fout gedaan?

Wij van Suriname Stemt kennen Kraaijer als een milieu-betrokken journalist, die regelmatig op zeer positieve wijze reageerde op onze site. Ook bij ons is dit bericht ingeslagen als een bom, niet zozeer vanwege het feit dat hij als infiltrant van de AIVD werkzaam is geweest, maar vanwege de enorme deining die het heeft veroorzaakt in Nederland zowel als in Suriname. De ophef in Nederland is nog wel te begrijpen, omdat de door Kraaijer ontmaskerde activisten daar regelmatig negatief in het nieuws zijn geweest en omdat de advocaat van vegan streaker Peter Janssen, Gerard Spong, waarschijnlijk heropening van diens proces gaat eisen op grond van uitlokking en onrechtmatig verkregen bewijs.

De commotie in Suriname is echter moeilijker te begrijpen, omdat Kraaijer bij ons weten hier geen vlieg kwaad heeft gedaan. Enkel dat hij infiltrant is geweest, zou hem kunnen worden aangerekend, maar dat is en blijft een arbitraire kwestie, maar dan vanwege al of niet bestaande inzichten over diensten als de AIVD en dus slechts als afgeleide daarvan dat Kraaijer daaraan heeft meegewerkt.

Iets anders is dat wij van oordeel zijn dat het naar buiten brengen van zijn activiteiten als infiltrant niet alleen een zeer naïeve daad is, maar dat het een (onnodige) vertrouwensbreuk heeft veroorzaakt met zijn voormalige opdrachtgever, de AIVD. Ons is althans niet bekend en uit de berichtgeving is ook niet gebleken of er voor Kraaijer enige aanleiding is geweest om uit de school te klappen. Het is echter duidelijk dat hij hiermee zichzelf geen dienst heeft bewezen.

[eerder verschenen op Suriname stemt]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter