blog | werkgroep caraïbische letteren

Agnes Lichtveld – Gedicht

het blanko blad met niets er op
de zuiverheid is wit
ik ben een vogel snuif de lucht
vlieg zonwaarts naar de pit
de zuiverheid is zwart…

Huwelijksfoto van Lou Lichtveld en Leentje Mengelberg, 20 juli 1927, met Lou’s ouders en zussen, rechts Agnes Lichtveld.

 

Dit is een vers van Agnes Lichtveld (1913-1993), middelste van de drie zussen van Lou Lichtveld, die we beter kennen als de schrijver Albert Helman. In de ongeveer tien jaar dat ik werkte aan de Helman-biografie die in 2016 bij In de Knipscheer verscheen onder de titel Rusteloos en overal, ben ik nooit één vers van Agnes Lichtveld tegengekomen, ik heb nooit enige vermelding ervan gezien in een brief en geen van de vele mensen die ik interviewde heeft er ooit van gerept. Het bovenstaande gedicht, gedateerd 11 augustus 1976, is het eerste van het typoscript ‘Negen gedichten’. Ik zal die eerstdaags publiceren met meer historische context en meer biografische informatie over Agnes Lichtveld.

Michiel van Kempen

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter