blog | werkgroep caraïbische letteren

Aftrap nieuwe reeks De Caraïben: Jan Brokken over Jean Rhys

De nieuwe Pinto Literair reeks De Caraïben opent op zondag 24 oktober met een gesprek en een documentaire over Jean Rhys, in het Pintohuis in Amsterdam. Hoogleraar Nederlands-Caraïbische Letteren Michiel van Kempen (UvA) spreekt met Jan Brokken over zijn levenslange fascinatie voor het intrigerende leven van Jean Rhys en haar boek Wide Sargasso Sea. Jan Brokkens Het eiland van Jean Rhys getuigt van deze speurtocht naar de Dominicaanse bronnen van het schrijverschap van Rhys. Tevens een hervertoning van de documentaire van Jan Louter over Jean Rhys They Destroyed All the Roses.

Jan Brokken
Foto © Atlas/Contact

Jean Rhys geldt als een grote naam in de wereldliteratuur. Zij is afkomstig van het Caraïbische eiland Dominica maar maakte Jamaica tot décor van haar roman Wide Sargasso Sea. Het boek verscheen in 1966 en geldt als het feministische en antikoloniale antwoord op Jane Eyre van Charlotte Brontë. Jean Rhys schreef nog andere romans en veel verhalen, maar Wide Sargasso Sea werd een modern classic. Ze won er verschillende prijzen mee en het boek kwam op de lijst Modern Library’s 100 Best Novels.

Er verscheen onlangs een nieuwe vertaling van en ook Rhys’ verzamelde verhalen verschenen in een kloeke bundel, ingeleid door Jan Brokken. Van Brokkens levenslange fascinatie voor het intrigerende leven van Jean Rhys en haar bijzondere boeken getuigt zijn speurtocht naar de Dominicaanse bronnen van het schrijverschap van Rhys in Goedenavond mrs. Rhys. Dat verscheen in 1992, en herwerkte hij tweemaal, laatstelijk enkele maanden geleden tot Het eiland van Jean Rhys.

Jan Brokken was ook de verteller in de filmdocumentaire van Jan Louter They Destroyed All the Roses. Alle aanleiding voor een indringend gesprek met Jan Brokken over het tragische leven van Jean Rhys en de fascinatie van Jan Brokken voor haar uitzonderlijke boeken. Met een hervertoning van Jan Louters’ film.

Jan Brokken (1949) werd geboren als derde zoon in een domineesgezin, dat kort daarvoor was teruggekeerd uit Nederlands-Indië. Zijn reislust schijft hij aan zijn vader toe. Brokken debuteerde met De provincie (1984). Over zijn jarenlange verblijf in en reizen door de Caraïben schreef hij de verhalenbundel Vulkanen vanaf zee en de romans De blinde passagier enDe droevige kampioen.

Datum en tijd: zondag 24 oktober 2021, aanvang 15.00 uur.

Toegang € 5 (contant betalen vóór aanvang) | gratis voor Vrienden van Huis De Pinto

Reserveren

Reserveren met opgave van naam en telefoonnummer verplicht via contact@huisdepinto.nl of 020-3700210 tussen 10.00 en 16.00 uur.
Reserveringen ophalen uiterlijk een kwartier voor aanvang.
Afzeggen? Graag bijtijds in verband met het beperkt aantal beschikbare plaatsen.

Locatie

Huis De Pinto
Sint Antoniesbreestraat 69
1011 HB Amsterdam

COVID-19 regels
Vanaf 26 september kunnen we weer 30 bezoekers in de voor- of achterzaal ontvangen. We vragen de bezoekers om een geldige QR-code te tonen op de CoronaCheckapp of geprint op papier.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter