blog | werkgroep caraïbische letteren

‘Afstammelingen Chinese Immigranten geïntegreerd’

Eerst zijn de brassband en danseresjes aan de beurt, gelijk gevolgd door een tazzagroep. Terwijl gasten en klanten van warenhuis Hong Fu – meer bekend als Filong – zichtbaar genieten van dit sprankelend optreden in verband met Chinees Nieuwjaar, bereiden de leden van een djarang kepang groep zich voor op hun culturele show. Het publiek vermaakt zich zichtbaar met de capriolen van de ‘paardrijders’ wanneer de Inheemse samburagroep haar opwachting maakt.

 

Xiaobao ‘Sky’ Zheng voert het woord. Hij benadrukt dat afstammelingen van Chinese immigranten geïntegreerd zijn in de samenleving.

“Chinezen zijn volledig geïntegreerd in de Surinaamse samenleving. Op school en in het dagelijks leven zie je veel Chinezen. Meestal noemen we ze geen Chinezen meer, we noemen ze Surinamers”, weergeeft Xiaobao ‘Sky’ Zheng de integratie van Chinese immigranten en hun afstammelingen. Zijn vader heeft jaren geleden het succesvolle bedrijf opgezet en Sky is – na zijn Masters Degree in Finance in de Verenigde Staten van Amerika te hebben afgerond – terug in Suriname. “Als je gaat naar een plek waar veel Chinezen zijn en je ziet een man ouder dan 30 jaar, dan zou je hem noemen omu, maar als je een Chinese jongen of meisje van vijftien of zestien jaar oud zou zien, noem je die gewoon bij zijn of haar naam. Daarom zeggen we dat Chinezen goed geïntegreerd zijn in Suriname.” [?? – red. CU]

Chinese Surinamers maken deel uit van verschillende organisaties, ook politieke. Sky Zheng is tijdens de recent gehouden bestuursverkiezingen van de Pertjajah Luhur (PL) toegetreden als hoofdbestuurslid. Op de vraag waarom, zegt Sky: “Het is eigenlijk heel simpel. Suriname is wel mijn land, he. En als ik iets kan doen voor mijn land, dan doe ik het. En als het met en door de PL kan, dan ga ik ervoor.”

De verbondenheid tussen de PL en de Surinaamse Chinezen is niet iets van nu, maar eigenlijk sinds het bestaan van de partij, zegt PL-voorzitter Paul Somohardjo. Hij noemt personen als Cyriel Jong Tjien Fa en diens zoon Michael, Jack Tjin Tjon Joe en August Tjon Wong Joe als prominente leden van de partij.

“We hebben ze niet gebruikt als muurbloempje of financierders. We hebben ze inspraak gegeven gelet op hun voordracht voor hoge posten. Tjon Tjin Joe was minister van Handel en Industrie, Michael Jong Tjie Fa was minister van RGB en Sandra Lee was lid van De Nationale Assemblee. Dus de samenwerking is bijzonder goed. Vandaar ook dat we in het hoofdbestuur ook Chinese Surinamers hebt. En u ziet hier djarang kepang, tazza, brassband … Wat ons betreft zijn het geen Chinezen, het zijn Surinamers.”

“Mijn wens is dat de samenwerking nóg beter wordt. En dat men Chinezen niet moet zien als vreemdelingen. Het zijn mensen die helemaal geïntegreerd zijn in en geassocieerd zijn met het leven van alledag. We moeten ze niet zien als concurrenten, ze investeren ook in Suriname. Door de economische situatie zijn ze deels vertrokken. Niet alleen zij hebben verliezen geleden, ook degenen met wie ze een samenwerking hebben. Door hun vertrek is er een gap ontstaan,” Somohardjo.

[van Starnieuws, 5 februari 2019]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter