blog | werkgroep caraïbische letteren

Afsluiting De Kom-tentoonstelling Leiden

30 juni is de laatste dag van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden. Als speciale relatie nodigen wij u graag uit om een bijzondere editie van College op Zondag over Anton de Kom bij te wonen, gevolgd door een Surinaamse lunch verzorgd door Judith Cyrus (bekend van o.a. haar kookboek Paramaribo). Voor wie wil geven we graag een rondleiding door de tentoonstelling Strijden ga ik – Anton de Kom en de Surinaamse Studenten UnieAansluitend vindt bij Wereldmuseum Leiden de jaarlijkse herdenking van de afschaffing van de slavernij plaats.

Programma
Tijdens het College op Zondag op 30 juni van 11.00 – 12.30 uur reflecteren sprekers vanuit verschillende contexten op het werk van Anton de Kom en de invloed van zijn boek Wij slaven van Suriname. Zo interviewt dichter, schrijver en programmamaker Sophia Blyden schrijver Raoul de Jong over het leven en werk van Anton de Kom en welke rol De Kom speelt in zijn eigen werk. Vervolgens spreekt Henna Goudzand Nahar over haar onderzoek naar de roofdrukken die zijn gemaakt van Wij slaven van Suriname en het belang van deze roofdrukken.

Aansluitend nodigen wij u graag uit voor een Surinaamse lunch in Museum De Lakenhal verzorgd door kok, kookboekenschrijfster en culinair ontdekker Judith Cyrus. Voor wie wil geven we graag een rondleiding door Strijden ga ik – Anton de Kom en de Surinaamse Studenten Unie. In deze tentoonstelling – mede mogelijk gemaakt door Vfonds, gemeente Leiden, Cultuurfonds Zuid-Holland en Mondriaan Fonds – leert de bezoeker meer over de Surinaamse schrijver en vrijheidsstrijder Anton de Kom en hoe de Leidse Surinaamse Studenten Unie zijn boek Wij slaven van Suriname uit de vergetelheid haalde.

Bij Wereldmuseum Leiden kunt u vervolgens samen met ons de jaarlijkse herdenking van de afschaffing van de slavernij bijwonen, georganiseerd door Comité 30 juni/1 juli en Songs for Freedom. De herdenking start om 14.00 uur met sprekers Jacintha Groen-Stewart, burgemeester Peter van der Velden, Faride Nabibaks, Nyanga Weder, moderator Janice Deul en met een plengoffer door José Tojo. Door diverse organisaties en personen worden bloemen en kransen gelegd.

11.00 uur   College op Zondag
12.30 uur   Lunch verzorgd door Judith Cyrus
13.10 uur   Rondleiding door de tentoonstelling Strijden ga ik – Anton de Kom en de Surinaamse Studenten Unie
13.45 uur   Naar Wereldmuseum Leiden
14.00 uur   Herdenking afschaffing slavernij in de tuin van Wereldmuseum Leiden

AANMELDEN
Via de aanmeldknop hieronder kunt u ons uiterlijk 20 juni laten weten of u bij (delen van) dit programma aanwezig zult zijn. Heel graag tot 30 juni!

Aanmelden

Met hartelijke groet,

Team Museum De Lakenhal en Universitaire Bibliotheken Leiden

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter