blog | werkgroep caraïbische letteren

Afschaffen slavenhandel blijft wonder

door Piet Emmer

De afschaffingswetten begin 19de eeuw hebben de slavenhandel wel degelijk een klap toegebracht, schrijft emeritus hoogleraar Piet Emmer. Alleen in Afrika nam de slavenhandel daardoor juist in omvang toe.

media_xl_2322742

Koning Willem-Alexander en koningin Maxima wonen in 2013 de herdenking van de afschaffing van de slavernij bij in het Oosterpark

De mogelijkheid om Afrikanen en Aziaten als slaven te verhandelen en in eigendom te nemen, bleef in sommige delen van de wereld tot ver in de 19de eeuw bestaan, maar riep steeds meer protest op. Vooral de piëtistische kerken in Engeland, Wales en Schotland (Quakers, Methodisten, Baptisten) slaagden erin de afschaffing van de slavenhandel en de slavernij op de politieke agenda te krijgen en in 1807 werd in het Lagerhuis een wet aangenomen, die de slavenhandel aan Engelse onderdanen verbood. In 1814 volgde Nederland en daarna vrijwel alle westerse landen, meestal onder druk van Engeland.

Een bloeiende, internationale en winstgevende handel vrijwillig onmogelijk maken, dat was nog nooit vertoond en daarom noemde een Engelse geschiedschrijver uit die tijd de afschaffing wat pathetisch ‘one of the few golden pages in the history of mankind’. Eindelijk eens een warm gevoel van binnen.

Lees hier het artikel van Piet Emmer verder op de website van de Volkskrant van 21 juni 2014.

 

 

 

 

on 21.06.2014 at 7:55
Tags: / /

1 comment to “Afschaffen slavenhandel blijft wonder”

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter