blog | werkgroep caraïbische letteren

Afro-organisatie verwacht excuses van Ashanti-koning

door Merredith Bruce

PARAMARIBO – Het kan er bij Iwan Wijngaarde, voorzitter van de Feydrasi Fu Afrikan Srananman, niet in dat de vertegenwoordiger van een stam die heeft meegewerkt aan de slavernij in onder andere Suriname, naar hier wordt gehaald. Hij haast zich te zeggen dat de komst van Otumfuo Osei Tutu-II op zich geen probleem hoeft te zijn, maar hij verwacht wel dat de Ashanti-koning alsnog spijt betuigt voor de rol die zijn stam heeft gehad in het slavernijverleden van onder andere Suriname.

 

Iwan Wijngaarde, voorzitter van de Feydrasi Fu Afrikan Srananman, verwacht dat de Ashanti-koning alsnog spijt betuigt voor de rol die zijn stam heeft gehad in het slavernijverleden van onder andere Suriname. Foto: dWT Archief

Wijngaarde beweert dat Ghana de “grootste boosdoener” is geweest met betrekking tot ons slavernijverleden endat vooral de Ashanti’s een belangrijke rol daarin hebben gespeeld. “Die hebben ons (Surinamers van Afrikaanse afkomst) verkocht en daarmee is de slavernij ingezet.” Hij vindt dat het besluit om de koning naar Suriname te halen eerst goed overwogen had moeten worden. De federatievoorzitter zal de activiteiten waar de koning bij betrokken is daarom niet bijwonen.

De West Indische Compagnie handelde met verschillende Afrikaanse stammen en een daarvan was de Ashanti. Dit volk verkocht slaven aan de Nederlanders die ze op haar beurt naar de plantages exporteerden. Wijngaarde vindt hij dat de commissie die belast is met de komst van de koning hem, hoewel op een beleefde manier, wel hierop zou moeten wijzen. “Dit is een vorm van belachelijk maken. Je kan niet komen in een land waarvan je de aanstoot hebt gegeven van alle ellende. Men gaat helemaal voorbij hieraan.”

[uit de Ware Tijd, 24/11/2018]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter