blog | werkgroep caraïbische letteren

‘Afgodische’ kunst zorgt voor onrust in Moengo

door Audry Wajwakana

Paramaribo – Kunstwerken op het Moengo Festival of Visual Arts zorgen opnieuw voor commotie in het voormalig bauxietstadje. Het kunstwerk van Miguel Keerveld met een doodskist en de ‘spookbeelden’ van Hesdy Mertowirijo, Kurt Nahar en André Sontosoemarto worden als afgoderij betiteld. Voor dinsdagmiddag is door lokale mensen van de volle evangeliegemeenten een gebedsmars gepland als protest tegen deze werken.

 

keerveld kunstwerk_continuum_Detailfoto

Het kunstwerk ‘Continuum’ bestaat uit een verticaal op een glasplaat geplaatste zwarte doodskist. Dit werkstuk is niet goed ontvangen in Moengo. Foto: Ravi Rajcoomar

 

Theo Sondrejoe, districtscommissaris van Marowijne, bevestigt dat hij een week geleden door enkele inwoners is gevraagd om te bemiddelen in het verwijderen van de kunstwerken. “Ouders hebben moeite met de zwarte doodskist die in een lokaal van een school werd geplaatst. Ik begrijp dat het allemaal om kunst gaat, maar ik heb de organisator (Marcel Pinas, …red.) gevraagd om rekening te houden met het geloof en de cultuur van de inwoners en meer details te geven over de betekenis van al de kunstwerken”, zegt Sondrejoe. Het kunstwerk van Keerveld getiteld ‘Continuum’ bestaat uit een verticaal op een glasplaat geplaatste zwarte doodskist.

In en rondom de kist zijn ook Boedhabeeldjes geplaatst waarvan de hoofden steeds zijn afgebroken. De doodskist had de kunstenaar in zijn solotentoonstelling in 2012 gebruikt die toen succesvol was. De pastor die de mensen mobiliseert voor de gebedsmars, wilde niet reageren op vragen van de redactie. Marcel Pinas, initiatiefnemer van het kunstfestival, is verheugd met deze ontwikkeling. “Door de confrontatie met deze kunstwerken gaan de mensen met elkaar en de kunstenaars in discussie en krijgen daardoor, indien ze zich openstellen, nieuwe inzichten”, aldus Pinas.

[uit de Ware Tijd, 18/08/2015]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter