blog | werkgroep caraïbische letteren

Adjiedj Bakas jat niet alleen van mij. Hij jat van alles en iedereen

door Theodor Holman

Wat is het verschil tussen een helderziende en een trendwatcher? Een helderziende heeft nog nooit een trend goed voorspeld en bij een trendwatcher gebeurt nooit wat hij helder ziet.Adjiedj Bakas is een trendwatcher; het koffiedik aan de hand waarvan hij de toekomst voorspelt, is gestolen waar. Ik zal dat nu aantonen.

In Trouw van vorige week opperde hij een geweldig idee om het conflict tussen Israël en de Palestijnen op te lossen. Ik citeer: ‘De beste oplossing: landaanwinning. De Middellandse Zee is vrij ondiep en voor de kust van Gaza kan uit de zee een stuk land van het formaat Westoever verrijzen. Kijk maar hoe groot Doebai op die manier werd. Nederlands vernuft kan hierin voorzien.’

Desgevraagd zei Bakas voor de radio dat zijn idee in Israël als een godsgeschenk werd aanvaard; hij had al met alle belangrijke personen gesproken en hij ging er zelfs een boek over schrijven: The future of faith. Maar is dit eigenlijk een idee van Bakas?

Een klein jaar geleden, op 17 november 2012, schreef ik op deze plek: ‘Een paar jaar geleden bedachten wij, een paar vrienden en ik, een oplossing [voor het conflict tussen Israël en de Palestijnen – ThH]. Dat was op het moment dat in de krant stond dat Doebai voor het grootste Palmeiland 157 miljard dollar had neergeteld. Waarom bouwen we zo’n eiland niet voor de Palestijnen? Desnoods groter dan de ruimte die ze nu hebben.’

Aldus mijn column. Tot de vrienden met wie ik dit idee bedacht, behoorde trouwens niet Adjiedj Bakas.

Het kan natuurlijk dat Bakas Het Parool niet leest. Maar mijn column is destijds door verschillende websites overgenomen.

Zou Bakas een ideeënjatter zijn? Ik denk het wel. In een interview van dit jaar is de oplossing van het probleem in het Midden-Oosten nog ver te zoeken. Gelukkig jat Bakas niet alleen van mij. Hij jat van alles en iedereen.

Ach, als dit idee vrede tussen Israël en de Palestijnen teweegbrengt, mag Adjiedj met ons idee goede sier maken.

Ik denk alleen dat er daar nooit vrede komt, al maak je Palestine El Dorado zo groot als de Verenigde Staten. Ze zullen zeggen: laat de Joden er maar heen verhuizen.Een conflict in een huwelijk los je meestal niet op door in een groter huis te gaan wonen.

[uit Het Parool, 07-08-2013]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter