blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

Adhin wil cultuurbeleid meer diepgang geven

door René Gompers

Minister Ashwin Adhin van Onderwijs en Volksontwikkeling vindt dat het cultuurbeleid meer gestalte en diepgang moet krijgen. Om in kaart te brengen wat er aan het beleid toegevoegd moet worden, zal binnenkort een seminar worden gehouden. Dit deelde de bewindsman mee aan artiesten op Cuba, die Suriname tijdens Fiesta del Fuego vertegenwoordigen.

adhin

Minister Ashwin Adhin in gesprek met artiesten op Cuba. Rechts Ernie Wolf. (Foto: Directoraat Cultuur)

De artiesten reageren heel enthousiast op de plannen van de minister. Ter plekke werd er van gedachten gewisseld met Adhin over cultuurbeleving en op welke manieren deze behouden kan worden. De gesprekken kwamen op gang toen de minister meer wilde weten over het ‘hoe, wat en waarom’ van sommige cultuuruitingen. De cultuurkenners gaven aan dat er pogingen gedaan worden om sommige cultuuraspecten vast te leggen, maar zonder succes.

Adhin heeft graag dat cultuur op een wetenschappelijke wijze benaderd wordt. “Sommige dingen zijn het onderzoeken waard zoals het decoderen van boodschappen van de Apintiedrum”, illustreerde Adhin. “Pas als deze kennis is vastgelegd, kun je aan verdere ontwikkeling doen.” Adhin hoopt vóór augustus over genoeg informatie te beschikken om in de conceptbegroting op te nemen.

De minister is blij met het onderhoud met de artiesten. “Ik heb nu gemerkt wat er leeft onder de mensen. Om een gedegen beleid uit te stippelen hebben we de mensen uit het cultuurveld nodig. Alleen zij weten wat er gedaan moet worden.”
Cultuurkenner en leider van een drumdelegatie, Ernie Wolf, is blij met de mededeling van de minister. “Wanneer wij fondsen zoeken om dingen gedaan te krijgen, lopen we tegen een muur aan. Het komt deels omdat de mensen die het mogelijk moeten maken, niet genoeg kennis hebben van cultuur”, merkt Wolf op. “Ik hoop dat met deze nieuwe stap daar verandering in komt. Het is belangrijk dat mensen meer kennis dragen over cultuur. Zo kun je het ook behouden.”

 

[van Starnieuws, 2 juli 2014]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter