Acteurs op de planken voor bedreigde wetenschappers
Op 22 maart vindt in theater Kumulus in Maastricht de première van de theatervoorstelling De Verboden Wetenschapsmonologen plaats. De monologen vertellen het verhaal van academici die in hun eigen land vervolgd worden om hun werk en mening en nu een tijdelijke werkplek hebben aan Nederlandse universiteiten. Tussen 22 maart en 3 april 2012 trekt de voorstelling, geregisseerd door John Leerdam, langs vrijwel alle grote universiteitssteden.
De Verboden Wetenschapsmonologen
De monologen, geschreven door Pieter Hilhorst, Manoushka Zeegelaar Breeveld, Guus Pengel en Paulette Smit zijn geïnspireerd op de waargebeurde verhalen van gevluchte wetenschappers. De regie is in handen van politicus, cultureel activist en theaterproducent John Leerdam. De monologen worden uitgevoerd door de acteurs Raymi Sambo, Manoushka Zeegelaar Breeveld, Roger Goudsmit en Paulette Smit en begeleid door professionele musici. Eerder produceerde Leerdam onder andere de succesvolle muziektheater voorstellingen CLAUS! over het leven van prins Claus en Hoe duur was de suiker? naar het gelijknamige boek van Cynthia McLeod. Aansluitend reflecteren bekende schrijvers, politici en journalisten met het publiek op de voorstelling.
Tourschema
De voorstelling wordt in de volgende steden opgevoerd: Maastricht (22 maart), Enschede (23 maart), Utrecht (23 maart), Wageningen (26 maart), Leiden (26 maart), Groningen (27 maart), Rotterdam (28 maart) en Nijmegen (30 maart). Op 3 april vindt in de Amsterdamse Stadsschouwburg de afsluiting van de tour plaats.
Scholars at Risk
Dagelijks worden wetenschappers met de dood bedreigd vanwege hun gedachtegoed en vanwege hun positie in de maatschappij. Het UAF heeft daarom in het kader van het internationale Scholars at Risk-netwerk (SAR) het initiatief genomen voor de bescherming van Vervolgde Wetenschappers in Nederland.
In samenwerking met SAR en hoger onderwijsinstellingen biedt het UAF bedreigde wetenschappers de mogelijkheid om (tijdelijk) in Nederland hun werk voort te zetten. Zo blijft de kennis van kritische geesten uit landen met repressieve regimes behouden. Tegelijkertijd profiteren Nederlandse hoger onderwijsinstellingen van de bijdrage van moedige en inspirerende collega’s aan onderzoek, onderwijs, lezingen en andere activiteiten.
Als de situatie in het land van herkomst veilig is, keren de wetenschappers weer terug. Met de in Nederland opgedane kennis en contacten kunnen zij een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van hun land.
Voor meer informatie, speeldata en kaartverkoop kunt u kijken op www.uaf.nl/monologen.