blog | werkgroep caraïbische letteren

Acteur Paul Bérénos overleden

door Simon van den Berg

Vorige week is in Utrecht acteur Paul Bérénos overleden. Bérénos speelde in de jaren ’80 en ’90 in een aantal beeldbepalende voorstellingen van De Nieuw Amsterdam.

Paul Bérénos in De nacht van de brandende apen. Foto © Jean van Lingen

Paul Bérénos werd in 1947 geboren in Willemstad op Curaçao en groeide op in een cultuurminnend gezin. Hij verhuisde op jonge leeftijd naar Suriname, en ging daar naar de technische school in Paramaribo. In 1967 kwam hij naar Nederland. Vanaf 1981 speelt hij in een aantal voorstellingen van Theatergroep Piek in Utrecht, o.a. in regie van Aram Adriaanse. Hij komt in contact met Rufus Collins die hem cast in voorstellingen van De Nieuw Amsterdam als Tramlijn Begeerte  (1986) en Schutting (1989).

In 1990 maakt hij in regie van Collins  De nacht van de brandende apen van Tone Brulin. De Volkskrant noemde het ‘een beklemmend mooie solo’, met Bérénos als ‘een opwindend verteller, die met dansende benen en wapperende armen de zaal plat krijgt’. NRC schreef dat Bérénos ‘expressief is tot in zijn vingertoppen, met een bezwerend timbre en veel symbolische lichaamstaal.’
Naast zijn theaterwerk speelde Bérénos in een aantal films. Na 1991 speelde hij niet meer. Hij is 76 jaar geworden.

[uit Theaterkrant, 27 mei 2024]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter