blog | werkgroep caraïbische letteren

Acteur Mike Ho Sam Sooi te gast op komende Letterendag

Acteur Mike Ho Sam Sooi is een van de maar liefst veertien gasten die aanschuiven tijdens vier gespreksrondes op de 6de Caraïbische Letterendag a.s. zaterdag 24 oktober in de grote lichthal van het Tropenmuseum in Amsterdam. Het programma wordt afgewisseld met filmfragmenten en muziek door Denise Jannah, en is gewijd aan 40 jaar Surinaams-Nederlandse betrekkingen. Mike Ho Sam Sooi behoort tot de grondleggers van het Surinaamse theater, overzee en in Nederland.

 

Mike Ho Sam Sooi

Mike Ho Sam Sooi

Mike Ho Sam Sooi (Paramaribo, 6 april 1954) is een Nederlands acteur van Surinaamse afkomst. Hij heeft onder meer opgetreden in toneelstukken, theater, soaps en educatieve en journalistieke programma’s en heeft interviews gedaan voor de Amsterdamse lokale televisie met culturele, invloedrijke en gewone mensen. Ho Sam Sooi was eerder leraar Nederlands.

Als acteur werd hij bekend als de homoseksuele thuishulp Winston in de comedyserie In voor- en tegenspoed. Ook was hij korte tijd te zien als dokter Kamphuis in Medisch Centrum West. Zijn recentste rol speelde hij in Goudkust, waarin hij te zien was als Aaron Zuidgeest.

Door zijn onderwijzerschap heeft hij een zekere dictie ontwikkeld in het Nederlandse taal- en stemgebruik. Regelmatig wordt Ho Sam Sooi gevraagd voor voice-overs.

Voor TV Amsterdam en de Stichting JAM heeft Ho Sam Sooi jarenlang, vrijwillig, het programma LOKET 1 gepresenteerd. Wekelijks werden kunst- en culturele onderwerpen, maar ook politiek en de gebruikelijke jongerenonderwerpen gepresenteerd voor het multiculturele Amsterdamse publiek van onder de 16.

Filmografie
Ogen van krijt (televisiefilm, 1978) – Sheriff
In voor en tegenspoed (televisieserie) – Winston (11 afl., 1991)
Medisch Centrum West (televisieserie) – Dr. Kamphuis (afl. Het gevecht, 1992, De operatie, 1992, De waarheid, 1992)
Flodder (televisieserie) – Militair (afl. Soldaat Kees, 1993)
Oppassen!!! (televisieserie) – Kris (afl. Alarm, 1994), Kris (afl. Rugklachten, 1995)
Lang Leve de Koningin (1995) – Televisieverslaggever
Toen was geluk heel gewoon (televisieserie) – Rafael Martinez (afl. De nieuwe buurman en De herdertjes lagen bij nachte…)
Duidelijke taal! (televisieserie) – Mike (afl. Ieder zijn zegje, 1997)
Baantjer (televisieserie) – Tedros Bekele (afl. De Cock en de moord op de heks, 1998)
Goudkust (televisieserie) – Aaron Zuidgeest #1 (afl. onbekend, 1999-2000)

 

[Informatie ontleend aan Wikipedia]

Klik hier voor het volledige programma van de 6de Caraïbische Letterendag.

 

LogoWerkgroepCaraibischeLetteren

 

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter