blog | werkgroep caraïbische letteren

Achterblijven

In het filosofisch essay Achterblijven onderzoekt Denker des Vaderlands Marli Huijer het fenomeen ‘achterblijven’ in relatie tot de overzeese migratie vanuit Europa: wat betekent het vertrek van een kind, broer of collega voor de achterblijvers? Is de dramatiek van weleer verdwenen nu we op afstand digitaal met elkaar verbonden kunnen blijven? Of slaat migratie naar Amerika of Afrika ook nu nog een gat in het bestaan?

 

Huijer betoogt dat vertrekken en achterblijven door het ‘kleiner worden van de wereld’ voor Europeanen een nieuwe betekenis hebben gekregen; het definitieve afscheid lijkt verleden tijd.

‘In een vooruitgangscultuur is de vertrekker in het voordeel, maar dat is aan het veranderen. Waarom zou je nog emigreren als je binnen enkele dagen op vrijwel elke plek op de aarde kunt komen en alles digitaal voorhanden is? De ruimte voor avonturen verdwijnt, en echt vertrekken – zoals mijn grootouders dat nog deden – bestaat niet meer.’ – Marli Huijer in Achterblijven

In het licht van deze veranderingen laat Huijer zien dat in een wereld waarin steeds meer mensen in beweging zijn, achterblijvers van doorslaggevend belang zijn voor het behoud van de lokale materiële cultuur en politieke gemeenschap. Achterblijvers en blijvers geven de bestendigheid die nodig is om nieuwkomers te kunnen verwelkomen.

Boekpresentatie
Op donderdag 29 september vanaf 17.00 uur wordt Achterblijven gepresenteerd in Athenaeum Roeterseiland, aan de Roetersstraat 41 in Amsterdam Oost. Met bijdragen van Susana Menéndez, lid CvB Haagse Hogeschool, en politiek filosoof Tamar de Waal. Filosoof Frank Meester modereert. Deze bijeenkomst is voor iedereen toegankelijk.

Marli Huijer (1955) is sinds 2015 Denker des Vaderlands. Daarnaast is zij bijzonder hoogleraar filosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en lector Filosofie aan de Haagse Hogeschool. Bij Boom verschenen eerder onder andere Discipline (2013), Ritme (herziene uitgave 2015) en Het leven is niet leuk als je je mond houdt (2015, samen met Peter Henk Steenhuis).

 

Huijer Achterblijven

Marli Huijer – Achterblijven. Een nieuwe filosofie voor een grenzeloze wereld | Verschijnt 29 september bij Boom Filosofie | ISBN 9789089538680| paperback, 194 p. | verkoopprijs € 20,00

on 29.09.2016 at 17:17
Tags:

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter