blog | werkgroep caraïbische letteren

Aantal Brazilianen in 2008 circa 20.000 man

Paramaribo – De Braziliaanse gemeenschap in Suriname moet al in 2008 uit tenminste 20.000 personen hebben bestaan. Dit blijkt uit onderschepte e-mails van het Braziliaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken (Itamaraty) die vorige maand door hackers online beschikbaar werden gesteld. In de 200 megabytes aan geheim materiaal zit een 43 pagina’s tellend confidentieel document dat werd opgesteld naar aanleiding van het bezoek van de Braziliaanse minister van Defensie Nelson Jobim aan Suriname op 24 april 2008, alsook een telegrama “urgentíssimo” dat Machado verzond aan Itamaraty.

garimpeiros suriname

Het werk onder de garimpeiros diep in het binnenland van Suriname is vaak erg zwaar.

De consulaire gegevens uit dit confidentieel document logenstraffen recente data van het nationaal statistiekbureau van Brazilië dat er slechts 3416 Braziliaanse emigranten in Suriname verblijven, alsook de resultaten van de jongste volkstelling in Suriname, waarbij 5027 Braziliaanse immigranten door het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) werden geregistreerd.

Naar zeggen van de topman van de Commissie Ordening Goudsector, Gerold Dompig, zouden alleen al in de goudvelden minstens 7000 Brazilianen werkzaam zijn en hij was er van overtuigd dat het ABS bij de achtste census had verzuimd een adequate volkstelling te houden in die contreien.

Dompig maakte er gewag van dat alleen al in Benzdorp meer dan drieduizend Brazilianen verblijven en hij schatte in dat in totaal meer dan 12.000 Brazilianen in ons land woonachtig moeten zijn. In het uitgelekt vertrouwelijk document wordt onder de kop ‘Consulaire Zaken’ aangetekend dat in die periode naar schatting rond de 20.000 Brazilianen domicilie in ons land hadden, van wie slechts 450 in een “situação regular” verkeerden.

“Veel van de Brazilianen die zich in een onregelmatige situatie van migratie bevinden, betreffen garimpeiros in het binnenland, die door enkele lokale belangengroepen ervan worden beschuldigd het grondwater met kwik te vervuilen en ziektes als Aids en malaria te verspreiden”, staat opgetekend.

 

prostituta

Braziliaanse barjuffrouw controleert de Red Label.

Men was in dat jaar dan ook voornemens een hoge functionaris van de Departamento das Comunidades Brasileiras no Exterior naar Suriname te sturen voor rapportage en met president Venetiaan, Defensieminister Fernald en Juspolminister Santokhi zouden stappen worden gezet om een werkgroep te installeren, die concrete voorstellen voor samenwerking zou doen met betrekking tot de situatie in Benzdorp.

[van nospang.com, vrijdag, 13 juni 2014]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter