blog | werkgroep caraïbische letteren

Aandachtsoorlog en giftige identity politics creëren Verzetscultuur

door Adjiedj Bakas

Als ik in de media, zoals afgelopen week in het tv-programma Goedemorgen Nederland, de Goebbelliaanse propaganda tegen Sint en Piet hekel, krijg ik steevast duizenden steunbetuigingen van gewone mensen, blank en zwart. Zwarten die pro-Piet zijn worden door de nieuwe fascisten uitgescholden en weggehoond als verraders. Blanken die goedwillend en totaal niet racistisch zijn, melden eerlijk dat ze door dit gedoe een hekel aan negers e.a. gepigmenteerde mensen hebben gekregen.

De Surinaamse Nederlander Sonny Heijden zegt: “Ik ben het zat, die Zwarte-Pietenhaat. Ik kan wat vrienden aan je voorstellen die het met me eens zijn, want jij kan ons helpen dit gedram te beëindigen. Ik kan het niet meer alleen. Verschillende donkere mensen die tegen Zwarte Piet zijn, proberen mij om te praten. En als ik antwoord dat ik voor Zwarte Piet ben, word ik uitgescholden en voor slaaf uitgemaakt. Ik heb alle anti Piet-types uit mijn vriendenkring en sociale media geschopt. Ik vier gewoon Sinterklaas met Zwarte Piet erbij.”
Heijden is maar een van de tienduizenden gewone zwarte mensen die geen enkel probleem met Piet hebben. Het CBS meldt dat de bulk van Surinaamse en Antilliaanse Nederlanders nu PVV stemt. De intocht van Sint en zijn zwarte Pieten op Curaçao en andere Antilliaanse eilanden was dit jaar ook weer feestelijk en de Pieten waren zwarter dan zwart geschminkt. Het handjevol demonstranten werd door publiek en pers genegeerd en door de overheid verbannen naar een afgelegen demonstratieplekje. Op geen enkele manier werd de feestvreugde verstoord. Peperdure veiligheidsmaatregelen waren onnodig. Een voorbeeld voor Nederland.

De Surinaams-Nederlandse cabaretier Steven Brunswijk (de ‘Braboneger’) hekelt de nieuwe fascisten in zijn veelbekeken vlogs. Over Quinsy Gario, een van de aanstichters van de huidige ellende, zegt hij: “Quinsy Mongolio. Jij hebt altijd wat te zeiken. Als het niet over Zwarte Piet is, dan over de negerzoen, of over een neger in een Bavariareclame, want jij moet altijd je smoel opentrekken. Misschien moet jij zijn zwarte bril afzetten en gewoon geen kleuren meer zien. Kleur is helemaal niet belangrijk in het leven. En niet alles is terug te voeren op de slavernij. Jij moet je bakkes houden! Al dat negatieve gezeur van jou . Ik ken genoeg negers die klagen. Maar die klagen over echte negerdingen: het weer, werk, huisvesting en dergelijke. Ze klagen niet over negerzoenen of Zwarte Piet. Daar hebben ze geen tijd voor. Als ze hun tijd gaan besteden aan dergelijke flauwekul, komen er geen flappen binnen. Weet je wat jij moet doen? Ga een hobby zoeken, ga bijvoorbeeld skiën. Dan zijn we een tijdje van je af. Ik snap niet dat je nog een podium krijgt in de media, want ik ben je zat en vele andere negers met mij. Houd je bakkes!”

Lees verder op LinkedIN, 5 december 2017.

 

 

 

 

1 comment to “Aandachtsoorlog en giftige identity politics creëren Verzetscultuur”

  • Ik vraag me af wat de anti-piet demonstranten de beminnelijke en warme persoonlijkheid, tenminste zo beschreef een vriendin hem ooit, Adjiedj Bakas persoonlijk hebben misdaan? Rechtvaardigen hun verzet tegen de figuur van zwarte piet woorden als ‘Goebbelliaanse propaganda’ en ‘nieuwe fascisten.’ Heeft Bakas de tegenstanders van zwarte piet zien marcheren de Hitlergroet brengend en brullend dat het maar moet zijn afgelopen met iedereen die pro piet is? Ruiten ingooiend, mensen vermoordend, de orde overnemend. Nee, hij heeft mensen gezien die van hun democratische recht gebruik maken om te protesteren tegen een figuur die zij een koloniaal overblijfsel vinden.Over woordinflatie gesproken.
    Bakas citeert, om zijn standpunt te ondersteunen de Surinaamse Nederlander Sonny Heijden, ‘een van de tienduizenden gewone zwarte mensen die geen enkel probleem met Piet hebben.’ Voor Bakas is Heiden geen Heijden geen ‘neger’, aangezien hij het met hem eens is. Negers zijn alleen de mensen die dingen doen die Bakas niet wenst. Heijden opvoeren is echter het domste wat hij heeft gedaan. Voor Heijden is er evengoed een ander gewoon zwart persoon die wel tegen zwarte piet is. Nee, in dat geval is had de vriendelijke Bakas, volgens de vriendin, hij/zij een neger e.a. gepigmenteerd persoon.
    Zou het kunnen dat de hartelijke Bakas (volgens de vriendin) zich zodanig identificeert met Nederland dat alles wat zijn voorstelling daarvan verstoort, moet worden uitgesloten. Nu in woord, gelukkig.

    John Schuster

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter