blog | werkgroep caraïbische letteren

Aan de Surinaamse grachten – Van Loon & Suriname (1728-1863)

Expositie van 5 oktober 2019 tot en met 13 januari 2020

Dit najaar brengt Museum Van Loon de tentoonstelling Aan de Surinaamse grachten – Van Loon & Suriname (1728-1863). Voor het eerst belicht het museum daarmee de betrokkenheid van de 18e– en 19e-eeuwse familie Van Loon met de WIC en Suriname.

De tentoonstelling toont de werking van de Amsterdams-Surinaamse plantage-economie aan de hand van een scala aan historische personages, zoals investeerders in Amsterdam (de Van Loons), bevriende gouverneurs in Elmina en slaafgemaakten op plantages waarin geïnvesteerd werd. Nazaten van deze historische figuren reflecteren in de tentoonstelling op hun en elkaars (familie-)verleden en geven de geschiedenis letterlijk een stem en gezicht.

De tentoonstelling wordt mede-gecureerd door Marian Duff (o.a. MAFB en OSCAM) en wordt samengesteld in samenwerking met Imagine IC. Geïntegreerd in de tentoonstelling vindt fashion fest plaats, het modeprogramma van MAFB waarbij een volgende generatie modeprofessionals de tentoonstellingsverhalen omzet in nieuwe creaties. Aan de Surinaamse grachten opent op 5 oktober 2019 en loopt tot en met 13 januari 2020. Adres: Keizersgracht 672, Amsterdam.

Dit project is mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Prins Bernhard Cultuurfonds, P.W. Janssen’s Friesche Stichting en de Gemeente Amsterdam. 

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter