blog | werkgroep caraïbische letteren

Karin Amatmoekrim: Onverbeterlijk en genadeloos zichzelf

door Rihana Jamaludin

Karin Amatmoekrim, geboren in 1976, kwam in 1981 met haar moeder naar Nederland, waar ze in IJmuiden gingen wonen. Karin ging naar het Gymnasium Felisenum in Velsen en studeerde psychologie en moderne letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Ze promoveerde in 2022 op een biografie van Anil Ramdas.

Karin Amatmoekrim. Foto © Schrijverscentrale.

In 2004 debuteerde ze met de roman Het Knipperleven, daarna volgde de familieroman Wanneer wij samen zijn (2006) en andere boeken. Met de roman Titus won ze in 2009 de Black Magic Woman Literatuurprijs.

Amatmoekrim was columnist voor NRC Next en schreef korte verhalen in De Groene Amsterdammer en Vrij Nederland. Ze schrijft artikelen over ‘Verzwegen Geschiedenis’ voor De Correspondent.

Karin Amatmoekrim was jurylid van de PC Hooftprijs 2016 en zat tevens in de jury van de Bob den Uyl-prijs en de Anil Ramdas-essayprijs. Eerder maakte ze deel uit van de adviesraad Cultuur van de gemeente Den Haag en van de Raad van Toezicht van Forum, het kennisinstituut voor multiculturele vraagstukken.

Andere leefwerelden

Met de roman Het Gym (2011) kreeg Amatmoekrim haar doorbraak. De gymnasiumjaren van een gekleurd meisje uit een achterstandswijk op een witte school, wekten de interesse bij een groot publiek. Amatmoekrim putte hiervoor uit haar eigen schoolervaringen.

Lees hier verder op literatuurgeschiedenis.org, 27 september 2024

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter