blog | werkgroep caraïbische letteren

Sieraden in de slaventijd

De Universiteitsbibliotheek (UB) nodigt u van harte uit voor onze volgende presentatie, waarin onderzoeker, auteur en dichteres mw. Lucia S. Wijnker-Gangadin, ons zal meenemen in de wereld van sieraden en de verhalen uit de slavernijperiode.

Niet de sieraden van de slaven zelf, want dat was verboden, maar de sieraden die werden gedragen in Afrika, door vrije slavinnen, en na de afschaffing van de slavernij. Een bijzonder voorbeeld is de “Penca de Balangandan”, gedragen door de vrijgekomen slavinnen van Bahia en Salvador in Brazilië. Dit is ook relevant voor ons, aangezien de slaven van Suriname en Brazilië vaak uit dezelfde regio’s kwamen en dezelfde geloofstradities deelden. De symbolen in hun sieraden, zoals tapu’s en koti’s, zijn nauw verbonden met wat vandaag nog steeds in de Surinaamse Winti-cultuur wordt beleefd.

Mw. Wijnker-Gangadin heeft een indrukwekkende collectie sieraden meegenomen die aan het Koto Museum zijn geschonken. Deze zullen op de dag van de presentatie tentoongesteld worden bij de UB.
Datum:                  donderdag 05 september 2024
Tijd:                        10:00-11:00 uur
Locatie:                 Bibliotheek Universiteit, Gebouw I
Kom en ontdek de rijke geschiedenis en symboliek van deze bijzondere sieraden. Wij kijken ernaar uit u te verwelkomen. 

Met vriendelijke groet,

Mw. Tanya S.V. Sitaram, MA BA
Directeur Bibliotheek Universiteit van Suriname
Leysweg 86
P.O. Box 9212
Tel. 597-464547
Fax 597-434211
E-mail: adekbib@uvs.edutanya.sitaram@uvs.edu

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter