blog | werkgroep caraïbische letteren

De Surinaamse plantages: plaats van werken, leven en strijd

Graag nodigen wij u uit voor de Konmakandra van de Stichting voor Surinaamse Genealogie op zaterdag 21 september 2024. Het thema van deze Konmakandra is: De Surinaamse plantages: plaats van werken, leven en strijd.

Coronie. Foto © Michiel van Kempen

Vrijwel iedereen met Surinaamse roots heeft één of meer voorouders die op een plantage in Suriname hebben gewerkt en geleefd. Dat kan tijdens de slavernij zijn geweest, of in de tijd van de contractarbeid, dan wel daarna. Wie onderzoek doet naar het leven van deze voorouders stuit op het probleem dat er in de bronnen slechts in beperkte mate informatie over hen persoonlijk gevonden kan worden. Dit betreft zowel het aantal mensen over wie persoonlijke gegevens bewaard zijn gebleven als de inhoud van die gegevens.

Hoewel er de afgelopen tijd diverse nieuwe bronnen beschikbaar zijn gekomen, is de Surinaamse familieonderzoeker aan deze beperking gewend geraakt. Maar de familieonderzoeker wil daarnaast natuurlijk ook meer weten over de plantages zelf en onder welke omstandigheden de voorouders er moesten werken en leven. Inzicht hierin helpt om het leven van de voorouders beter te begrijpen. Hiernaar is gelukkig veel onderzoek gedaan en over de resultaten zijn diverse publicaties verschenen.

Tijdens de Konmakandra zullen drie deskundigen (Prof. dr. Alex van Stipriaan, Prof. dr. Rosemarijn Hoefte en Dhr. Dennis Lee Kong) ons inzicht geven in het werken, het leven en de strijd op verschillende soorten plantages in de slaventijd, de tijd van contractarbeid en de periode daarna.

De Konmakandra vindt plaats in de Christus Triumfatorkerk
Juliana van Stolberglaan 154
2595 CL Den Haag

Het programma begint om 9:15 uur (inloop en registratie van 9:15 – 10:00) en duurt tot 17.00 uur.

De dag wordt omlijst met een optreden van Gerda Lenten-Havertong. Zij wordt door Carlo Hoop op de conga begeleid.

In de pauzes kunt u de foto-expositie “Werken, leven en strijd op Surinaamse plantages” en de boekenstands bezoeken. Er is een “Vragenhoek” waar u aan experts vragen over uw onderzoek kunt stellen en ideeën voor activiteiten van de stichting kunt voorleggen. En natuurlijk is er ook gelegenheid om elkaar te ontmoeten.

In de lunchpauze kunt u Surinaamse broodjes, maaltijden, snacks en dranken kopen.

De dag wordt afgesloten met een door de stichting aangeboden hapje en drankje.

Toegang tot de Konmakandra is gratis voor u als Vriend. U moet zich alleen aanmelden via: konmakandra@surinaamsegenealogie.nl

Wanneer u zich heeft aangemeld, ontvangt u een bericht ter bevestiging van uw aanmelding en van eventueel door u aangemelde introducés.

Introducés en andere belangstellenden die (nog) geen Vriend van de Stichting zijn, zijn van harte welkom. Hun E-tickets zijn te bestellen via de volgende link:

https://shop.ikbenaanwezig.nl/tickets/event/konmakandra-2024.

Een E-ticket kost € 11,-

Wij hopen u op de Konmakandra te mogen begroeten.

Met vriendelijke groet,

Hans Meurs,

Voorzitter van de Stichting voor Surinaamse Genealogie

*Zie voor de bereikbaarheid en routebeschrijving: 

https://www.ctkerk.nl/uploads/klant219//Routebeschrijving%20CTK%20v2.pdf

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter