blog | werkgroep caraïbische letteren

O.Lab: Bula waya

Muzikale docu-reconstructie over een vergeten Curaçaose rebel

Op 22 mei jl. toonde Sean Hauser samen met de Arubaanse percussionist Denzil Tromp een vooronderzoek van de voorstelling ‘Bula Waya’ [de afrastering over] op het O. Festival in Rotterdam. Binnen het O. Lab kregen zij de mogelijkheid om een eerste resultaat te laten zien. Op de presentatie volgde een nagesprek met het publiek.

Sean Hauser (r) en Denzil Tromp

O. Lab: Bula Waya is een muzikale-docu reconstructie waarin Sean Hauser het radicale leven van zijn overgrootvader Medardo de Marchena in kaart brengt. Een vergeten rebelse lone wolf in de jaren ‘20 en ‘30 van de vorige eeuw die streed voor de emancipatie van het afro-Curaçaose volk. Op zoek naar de relevantie van zijn werk voor het heden. Tijdens O. toont Sean samen met percussionist Denzil Tromp een eerste experiment binnen O. Lab. om samen met jou vooruit te blikken.
Onderzoeksvraag: Welke rol kan de Tambú spelen in het delen van het verhaal van mijn overgrootvader Medardo de Marchena, die in de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw zijn antikoloniale strijd voerde op Curaçao?

Dit en komend jaar gaat Sean verder met de ontwikkeling van het project, waarvoor hij nog meer onderzoek zal doen naar zijn overgrootvader. De artistieke elementen worden uitgebreid, met als doel de uiteindelijke voorstelling te spelen in de theaters van Nederland en de Antillen.

Sean Hauser en (op de rug gezien) Denzil Tromp

Medardo de Marchena: ‘Als Curaçaoënaar voel ik dat het mijn plicht is alles binnen mijn bereik te doen voor dit eiland, mijn geliefde vaderland. Met dit heilige doel voor ogen, met dit vurige verlangen maak ik gebruik van mijn pen om al mijn ideeën te bundelen, om ze samen te laten smelten in de kroes van idealisme en ze dan in de gewenste vorm van Vaderlandsliefde te gieten’. (uit het oorspronkelijk Papiamentstalige pamflet Ignorancia o Educando un pueblo (1929); inmiddels in vertaling verkrijgbaar in de uitgave Medardo de Marchena; Staatsgevaarlijk in koloniaal Curaçao, Haarlem, 2021)

Over O. Lab
Tijdens O. Lab krijg je een kijkje in de repetitieruimte van theatermakers, iets dat normaal is voorbehouden aan een select gezelschap. Kunstenaars delen met jouw hun onderzoeksvragen en jij kunt als bezoeker je waardevolle mening geven over de prototypes en works-in-progress die je ziet. O. Lab in WORM is één grote creative space en jij zit op de eerste rij van het maakproces!

2 comments to “O.Lab: Bula waya”

  • Fantastisch nieuws. Weer een stapje dichter bij eerherstel.

  • Beste Sean,
    Wat geweldig dat je op deze manier de eer herstelt van je familie.
    Het is zo verdrietig hoe toen en nu nog steeds mensen die zich uitspreken onterecht worden veroordeeld. Veel kracht bij verder onderzoek.
    Natalie Moekasan

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter