blog | werkgroep caraïbische letteren

Architect Lucien Lafour overleden

De Surinaams-Nederlandse architect Lucien Lafour is op maandag 13 mei 2024 op 81-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Amstelveen. Hij is bekend geworden met een aantal blikbepalende gebouwen. bijvoorbeeld met de nieuwe ambassade van Nederland aan de Van Roseveltkade in het centrum van Paramaribo.

Lucien Lafour

Lucien Lafour voerde samen met Rikkert Wijk een architectenbureau in Amsterdam. De twee werkten, voordat ze hun gezamenlijke bureau elf jaar geleden vestigden, enige tijd in Suriname, waarvan enkele jaren onder gemeenschappelijke vlag. Lucien Lafour werd geboren in Amsterdam in 1942, maar meldde op zijn Facebook-pagina: “Mijn opa’s moeder is Bess Lafour, zij is een tot slaaf gemaakte in plantage Paradise, Nickerie.” Hij volgde eerst kunstnijverheidsonderwijs en vervolgens van 1960 tot 1965 de Rietveld Academie in Amsterdam. Lafour startte zijn loopbaan als interieurdecorateur, maar ontwikkelde zich onder de hoede van ‘godfather’ Aldo van Eyck, op wiens bureau hij gewerkt heeft, tot een allround architect. Later werkte hij op de bureaus van Piet Blom en Theo Bosch.

Het huis van mevrouw Berkenveld.

Lafour en Wijk realiseerden in Nederland de meeste van hun projecten in Amsterdam, maar ook in Middelburg, Amersfoort, Heerhugowaard, Almere en Den Haag. Het is vooral de sociale woningbouw waar hun aandacht naar uit is gegaan, hoewel de twee in een interview ooit hebben laten blijken ook graag voor andersoortige opdrachten in aanmerking te willen komen. Met zijn Amsterdamse Stichting Brasa zette hij zich in voor het stadsherstel van Paramaribo en het verbeteren van de woonomstandigheden van de Surinaamse bevolking. Zo zorgde hij onder andere voor de oprichting van de eerste sociale woningbouwvereniging in Paramaribo. Het ontwerp voor het huis van mevrouw Berkenveld aan de Julianastraat in Paramaribo noemde hij “my architectural music”. Lafour maakte ook het ontwerp voor een school in Bonaire.

In de jaren negentig kregen Lafour en Wijk de Wibautprijs en de Merkelbachprijs uitgereikt voor de projecten op het voormalig Abattoirterrein (Architectenbuurt) in Amsterdam. Lucien Lafour werd in 2011 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

De door Lucien Lafour ontworpen ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden in Paramaribo rijst als een ruimtevaartuig op aan de Van Roseveltkade.

MvK


Lees ook het In Memoriam van Armand Snijders in de Ware Tijd, 21 mei 2024.

Lees ook het In Memoriam van Lloyd Kotzebue in de Ware Tijd, 6 juni 2024.

6 comments to “Architect Lucien Lafour overleden”

  • Bevriend met Lucien over de afgelopen 50 jaar vanaf onze eerste kennismaking in 1974 in kantoor van Surinam Timber in Paramaribo waarvoor Lucien opdracht kreeg een nieuw interieur te ontwerpen en uitvoeren. Een vriend voor het leven, en een inspiratie Lucien laat een uitgebreide erfenis achter van prachtige doelmatige architectuur. Geridderd – en mij dat nooit verteld. Rest in Peace, Lucien. Je nazaten kunnen met recht trots op je zijn.

    • Krakti Jaap. Mooie woorden!

      • Heb lLucien leren waarderen als mens, architect, inspirerend en talentvol , vooral ook in de stadsvernieuwingsjaren van de vorige eeuw. Ook een sterke verbinder van en tussen mensen en cculturen. Marinus

    • Goedendag, familieleden. Namens Lilian Deekman wens ik jullie heel veel sterkte en kracht in deze donkere dagen. Ik heb net als Jaap van der Straaten samen met Luciën bij Surinam Timber gewerkt. Luciën was een hele lieve man. Altijd lachend met z’n bamborita hoed op. Hier in Nederland hadden wij een heel goed contact via MSN. Ik vond het al vreemd dat hij niet op mijn verjaardag was. Ik heb hem echt gemist. Hij kwam als ik bigi yari werd altijd met Jaap langs. Meneer Luciën moge je Ziel on Vrede Rusten. Nogmaals gecondoleerd. Ik hoop dat ik nog een bericht krijgt van de uitvaart. Mijn adres is KNSMLAAN 448 1019LN AMSTERDAM 06 20235392.

  • Lucien Lafour bewonder ik om zijn volstrekt eerlijke en menselijke benadering van het architectenvak. Dat ging op een heel verrassende manier samen met zijn charmante, speelse en vrolijk relativerende manier van het leven. Dit soort architecten zijn zeldzaam; aan Lucien zal ik altijd blijven denken en hem daarom missen.

  • Gebouwen met “losse heupen”.
    Lucien Lafour heeft samen met zijn partners Rikkert Wijk en Inez Liem allerlei soorten gebouwen gerealiseerd, heel veel in Amsterdam, maar ook ver daarbuiten. Een herkenbare stijl, maar niet formeel, in grote mate passend in de situatie, afgestemd op de locatie en de functie, van hoge architectonische, stedenbouwkundige en bouwkundige kwaliteit, maar nooit pretentieus.

    Lucien Lafour is een architect die zich mag scharen in de rij van de grote namen van de (sociale)
    (woning)bouwgeschiedenis. Met name Amsterdam moet dankbaar zijn voor zijn bijzondere bijdragen aan de stad!
    Geert Mol

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter