blog | werkgroep caraïbische letteren

Het echte verhaal? Van Anansi tot de Kleine Zeemeermin.

Huis van het boek (voorheen Museum Meermanno) in Den Haag presenteert van 22 maart t/m 1 september de tentoonstelling ‘Het echte verhaal?’ Deze expositie is gebaseerd op het recent verschenen boek SpringlevendHoe klassieke boeken van betekenis veranderen van Saskia de Bodt. De auteur is samen met coauteur Annemiek Overbeek gastconservator van de tentoonstelling.

Saskia de Bodt

Met deze expositie biedt het museum een context bij de soms hoog oplopende discussies over veranderende teksten en beelden van klassieke boeken. De bezoeker maakt een ontdekkingstocht langs boeiende verhalen achter twaalf bekende en minder bekende personages uit de wereldliteratuur. Te zien zijn de verschillende gedaanten van Anansi, Bambi, Ferdinand de stier, het gezin uit Het kleine huis op de prairie, Huckleberry Finn, Kantjil, Karagöz, de Moemins, Pinokkio, Max & Moritz, Heidi en de Kleine Zeemeermin. In de loop van de tijd maakten deze verhalen grote veranderingen door onder invloed van politiek, commercie en veranderde pedagogische denkbeelden, mode en genderrollen. Zo veranderde de maatschappijkritische betekenis van Bambi en Pinokkio, werd Ferdinand een icoon voor de lhbtqi+-community en werd de rol van de Kleine Zeemeermin in 2023 door een zwarte actrice gespeeld. Verschillende vragen in de tentoonstelling inspireren de bezoeker hierover na te denken. Zo ontstaat een onderzoek naar de verschillende vormen van de verhalen: vanaf de verschijningsdatum tot nu.

‘De kleine zeemeermin’, 1903, collectie Huis van het boek

Is het oorspronkelijke verhaal heilig?

Een van de aanleidingen om deze tentoonstelling vanuit het boek Springlevend te maken, is de commotie die ontstond over de keuze van Disney voor de zwarte actrice Halle Bailey in ‘de Kleine Zeemeermin’ en de tekstwijzigingen in de boeken van Roald Dahl. Met ‘Het echte verhaal?’ wil Huis van het boek een context verschaffen bij deze discussies door de geschiedenis van deze personages en boeken te laten zien. De bezoeker wordt meegenomen in een wereld met talloze verschillende versies van de boeken. Teksten en illustraties veranderen in de loop van de tijd: iedere generatie past de personages en de verhalen aan. Of eigent zich de verhalen toe. Is dat erg? Of is het een bewijs van de kracht van deze verhalen?

Anansi’ uit: Anansi Company: A Collection of Thirteen Hand-Made Wire and Card Rod-Puppets Animated in Colour and Verse, Ronald King (artist) and Roy Fisher (poet), London: Circle Press, 1992. Coll. Huis van het boek

SpringlevendHoe klassieke boeken van betekenis veranderen van Saskia de Bodt (Uitgeverij Hoogland & Van Klaveren).

Expositie Het echte verhaal? 22 maart – 1 september 2024. Huis van het Boek, Prinsessegracht 30, 2514 AP Den Haag

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter