blog | werkgroep caraïbische letteren

Roland Colastica & Sjoerd Kuyper: Twee jeugdboekenschrijvers over Curaçao

door Nel Casimiri en Michiel van Kempen

Curaçao is – net als de andere Nederlands-Caraïbische eilanden – vaak het decor geweest van verhalen van Nederlandse schrijvers. Ook van jeugdboekenschrijvers. Maar wie goed kijkt ziet dat het perspectief van een auteur die geboren is op de eilanden veelal toch totaal anders is dan het perspectief van een schrijver die in Nederland is geboren. Dat zien we bijvoorbeeld aan de kinderboeken van de Curaçaoënaar Roland Colastica en de Nederlander Sjoerd Kuyper – twee auteurs die overigens ook een bijzondere samenwerking aangingen.

Roland Colastica achter de boekentafel bij de Jeugd Caraïbische Letterendag van de Werkgroep Caraïbische Letteren,  2 oktober 2017. Foto © Nataly Linzey/ Werkgroep Caraïbische Letteren.

Roland Colastica

Roland of Roy Colastica (Curaçao, 28 oktober 1960) is een auteur, toneelschrijver, acteur en docent. Hij debuteerde in de jaren negentig en publiceerde o.a. bundels met verhalen en gedichten zoals Rueda di fe (1990) en Djis kant’i bo/Heel dicht naast mij (1995). Ook schreef hij enkele kinderboeken en trad hij op tijdens boeken- en theaterfestivals in vele landen, zoals in 2017 op de Jeugd Caraïbische Letterendag van de Werkgroep Caraïbische Letteren in Amsterdam. In 2006 ontving hij de hoogste culturele onderscheiding van Curaçao, de Cola Debrot Prijs, voor zijn toneel-, schrijf- en theaterwerk. Alles wat Colastica schreef, declameerde en voordroeg, ook zijn korte verhalen, werden geschreven in het Papiamentu, de taal van Curaçao. Colastica had echter een idee voor een jeugdboek dat hij in het Nederlands wilde schrijven, maar hij was onzeker of dat goed zou gaan. Toen kreeg hij het aanbod van uitgeverij Leopold om twee maanden als writer in residence in Amsterdam te komen werken en wonen, waarbij mensen van de uitgeverij Leopold als coach zouden optreden. Zijn coach werd kinderboekenschrijver Sjoerd Kuyper.

Lees hier verder om het hele artikel te lezen op literatuurgeschiedenis.org

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter