blog | werkgroep caraïbische letteren

Jerrel Pinas schrijver Kinderboekenfestival 2014

door Audry Wajwakana

Paramaribo  Bij de launch van het Kinderboekenfestival 2014 is Jerrel Pinas vrijdagavond uitgeroepen tot schrijver van het jaar. De schrijver, die al onder de jonge lezers bekendheid geniet met zijn boekenreeks Jack en Mia, is door Stichting Kinderboekenfestival Suriname (KBF) gevraagd om positieve impulsen te blijven geven aan het kinderboekenfestival. Tijdens de nationale voorleeskampioenschappen 2013 werden delen uit zijn boeken voorgelezen. “De titel vind ik een bijzondere eer, want ik schrijf nog niet zo lang als andere collega’s”, zegt hij. Zijn boekwerken zullen tijdens de festivals extra aandacht krijgen en ook zal hij de festivals bijwonen.

Inspiratie

De inspiratie voor schrijven zegt Pinas te krijgen door naar zijn eigen omgeving te kijken. “Maar sinds ik me kan herinneren heb ik altijd verhalen verteld. Die gingen over van alles en nog wat, los en vast”, glimlacht hij bij de gedachten uit zijn jeugd. In later verband heeft hij op de zondagsschool ook les gegeven, waarbij hij kinderen verhalen vertelde. “Aangezien mijn omgeving die verhalen leuk vond, werd mij eens gevraagd om een boek te schrijven. Dat is ook toen in 2007 gebeurd toen hij voor het Wereld Natuurfonds (WWF) De groene familie uitbracht. In 2010 volgde de serie Jack en Mia. In hetzelfde jaar produceerde hij voor Telesur het kinderboek Ira en Inaya. De auteur is bezig de laatste hand te leggen aan zijn laatste productie De schooltuin die hij in samenwerking met Stichting Suwama doet. “Het is een werkposter voor kinderen van de basisschool”, onthult hij. Behalve kinderboeken schrijft Pinas ook voor boeken voor professionals en middelbare scholieren. “Het liefst schrijf ik verhalen over de geschiedenis en de natuur”, zegt hij. In juli van dit jaar kwam hij uit met een uitgave over het natuurgebied ‘Bigipan’.

Festivals

In de bovenverdieping van McDonald’s maakte de Nationale Stichting Kinderboekenfestival Suriname eveneens de locaties en data bekend van de festivals. Het festival gaat in district Nickerie van start (3 tot 5 februari), daarna volgen Paramaribo (3 tot 8 maart), Marowijne (2 tot 4 april) en wordt afgesloten in het district Para (28 tot 30 juni). Vanwege het meerjarenprogramma is een einde gekomen aan het thema ‘Welzijn’ en is overgestapt naar het thema ‘Groeien’. Het thema geldt voor de periode 2014 tot 2016. Zoals de voorgaande thema’s hoort er een slagzin bij. Tien minuten hersengymnastiek kwam eraan te pas om de slagzin ‘Opgroeien kan je niet alleen, denk aan de wereld om je heen’ te vormen. Volgens Margerie Stakel-Telgt van KBF is na de thema’s ‘Milieu’, ‘Communicatie’ en ‘Welzijn’ dat de kleintjes groeien naar volwassenheid. “Bij dat groeiproces heb je begeleiding van een volwassene nodig om in een veilige en gezonde omgeving te kunnen groeien. Dit om later, wanneer je een volwassene bent, met plezier boeken kunt lezen”, hield ze de aanwezige kinderen voor.

[uit de Ware Tijd, 21/10/2013]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter