blog | werkgroep caraïbische letteren

Keti Koti: Wij slaven van Suriname herlezen

door Fred Verhees

Het was 1982. Ik studeerde Sociale Geografie van de Ontwikkelingslanden aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Voor mijn doctoraalscriptie zou ik voor een paar maanden naar Suriname gaan om de positie van kleine boeren te gaan bestuderen. Ik volgde een cursus Sranan Tongo en las veel om goed voorbereid te zijn op mijn onderzoek. En …. in 1981 verscheen de 3e druk van Anton de Koms Wij slaven van Suriname.

Inmiddels, en terecht, is Anton de Kom, zijn leven en zijn werk opgenomen in de canon van Nederland. Een geschiedenis van “ons” wingewest in de West, vol gruwel, mishandeling, angst en terreur.
De “herontdekking” van Anton de Kom met zijn Wij slaven van Suriname leidde destijds echter niet tot een breed maatschappelijke discussie en gedeelde erkenning van zijn werk. Wel paste het destijds in een reeks van nieuwe publicaties met historische, economische en wetenschappelijke analyses met een progressieve, soms marxistische signatuur, over slavernij en kolonialisme. Ik las de boeken van wetenschappers en publicisten  als Waldo Heilbron, Glenn Willemsen, Ruben Gowricharn, Hans Ramsoedh en Sandew Hira. Het boek van de Kom was voor allen van hen het fundament voor hun onderzoek, analyse en publicatie. 

Lees hier verder op de website Of ben ik gek? van Verhees

on 27.06.2023 at 7:25
Tags: / /

1 Trackback/Ping

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter